Seguidors

dijous, 21 d’abril del 2022

ASIL GOMIS

AGULLANA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Projectat originalment per Josep Azemar al 1910. La seva ubicació inicial era la plaça Josep Parellada. La construcció final dirigida per Emili Blanch es va acabar al 1934. Va funcionar com asil de dones entre 1937 i 1969. Actualment és el centre de serveis del poble.



*********************************************************
Altres enllaços amb informació:

L’edifici va ser dissenyat per l’arquitecte Bernat Pejoan i Sanmartí (Sant Vicenç de Castellet, 22 d'octubre de 1864 - Barcelona, 30 de desmbre de 1920). L’autor de les obres de reforma va ser l’arquitecte Emili Blanch i Roig (La Pera, 30 d'octubre de 1897 - Girona, 9 de gener de 1996). I darrerament Joan Falgueras i Font, i Lluís Gratacós i Soler, han estat els autors de la restauració.

*********************************************************

Altre enllaç amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=1&consulta=MCU0KzE3MDAxMCU=&codi=17804

Època: inici segle XX

Descripció:

Edifici aïllat situat a l'entrada del poble, de maó vist i sòcols de pedra granítica. . L'actual façana ha perdut els elements de decoració modernista originals, però conserva una estructura que denota el seu estil inicial. Aquest consta de dos grans cossos units amb un pati interior que envolta tot l'edifici i dos pisos. La gran majoria de les parets exteriors de l'edifici són fetes en rajol vist. La teulada és a dues aigües. La primera planta s'arrenglera al voltant d'una habitació perfectament il·luminada per la llum solar. La resta són diferents estances. La part superior s'estructura al voltant d'una eixida que recorre tota la façana. A part de les habitacions, hi ha grans sales, amb il·luminació solar constant.

Notícies històriques:

Fundat per mecenatge, l'asil Gomis passà més tard a la Diputació provincial de Girona que la dècada dels setanta ho clausurà.

*********************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8349

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=agullana&page=1&pos=1

*********************************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada