Seguidors

divendres, 1 d’abril del 2022

CASTELL NOU DE LLINARS

LLINARS DEL VALLÈS - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 
























Enllaç amb informació:

Època: segle XVI // XVIII

Descripció:

Palau renaixentista bastit entre 1548 i 1558 com a seu del baronia de Llinars en substitució de l'antic castell del Far, afectat pel terratrèmol de 1448. En inici comptava amb un petit baluard a cada angle amb una torre de planta triangular. Durant les guerres carlines foren eliminades les de la cara de migdia i van restar dempeus únicament les de tramuntana. És una obra de paredat amb els angles i les finestres de pedra granítica i els carreus cantoners arrodonits.
És un edifici de planta quadrada de 27 metres de costat organitzat al voltant d'un pati central. La façana principal s'orienta a migdia i disposa d'un pati enrajolat delimitat per una barana de ferro forjat. Consta de planta baixa, dos pisos i golfes amb una distribució regular de les obertures distribuïdes en quatre eixos verticals amb el portal d'entrada situat al mig de la composició. És d'arc de mig punt format per grans dovelles damunt del qual hi ha un entaulament amb l'escut dels Corbera, sostingut per dos lleons rampants, datat al 1558. S'acompanya d'un portal secundari d'arc rebaixat amb un òcul al damunt. La resta de les obertures de la planta baixa també són d'arc rebaixat, mentre que les finestres de les plantes superiors i les golfes són de llinda plana. Sota el carener se situa un rellotge d'esfera protegit per una petita teulada a doble vessant i de construcció recent.
A l'interior, un vestíbul d'arc rebaixat dona accés al pati. Aquí, al costat de llevant, se situa una galeria d'arcs recolzats sobre columnes toscanes i al seu damunt, a la planta pis, un arc central molt ample i rebaixat, flanquejat per dos arcs de mig punt. Al segon pis, els arcs són lleugerament apuntats. Aquesta galeria o llotja mena a l'escala principal, que condueix a la sala noble de la casa, un rectangle de 14 x 7 m i de dues plantes d'alçada, amb un magnífic enteixinat de cassetons i un fris pintat de temàtica profana.

Notícies històriques:

El Castellnou de Llinars es dreça en un petit turó ajardinat que presideix el poble, en un costat de la carretera de Sant Celoni a Cardedeu, pràcticament integrat dins del nucli urbà.
Fou edificat per Rimbau IV de Corbera-Santcliment, baró de Llinars, entre 1548 i 1558, dins d'una concepció netament renaixentista de palau residencial, en substitució de l'antic castell del Far, centre de la baronia de Llinars, que havia estat aterrat un segle abans pel terratrèmol de 1448. En el nou palau, hom no n'oblidà l'aspecte defensiu, concretat en petits baluards i en unes torrelles angulars situades als angles. Aquestes obres de fortificació foren suprimides el segle passat, arran de les guerres carlines, i només en resten els baluards de la part nord.
 












******************************************************
Altres enllaços amb informació:

El dia 1 de juliol de 1548 Riambau de Corbera i de Sant Climent convocà una reunió de prohoms de la baronia de Llinars a l'església de Santa Maria i, al•legant que les cases en què vivia a la pobla de Llinars eren velles i ruïnoses, els va demanar una ajuda de mil lliures per a edificar un nou castell prop de Llinars. Aquests, a canvi de certes prestacions, li concediren l'ajuda, que van prometre donar en l'espai de deu anys. Així es va edificar el Castellnou de Llinars, a l'est de la població, un magnífic edifici renaixentista de planta quadrada, amb pati central, amb una elegant galeria i unes defenses angulars als quatre costats, abans protegits també per torrelles, que es van desmuntar al segle XIX.

Aquest edifici, elegant i sever a la vegada, es manté amb tota la seva puresa de línies i ornamentació, a destacar la porta principal, ornada d'un escut amb cinc corbs, dels Corbera, entre dos lleons, i la data del 1558, que és quan es devia concloure l'edifici, començat després del 1448.
Entre les moltes coses notables de l'edifici, cal remarcar la gran sala de la part davantera, de 14,7 m, amb un notable teginat i un fris pintat amb 32 òvals separats per pilastres simulades, on hi ha escuts nobiliaris, els dotze mesos de l'any, amb signes zodiacals i feines agrícoles de cada mes, els set planetes i les tres virtuts teologals i les quatre cardinals. En conjunt, és un dels millors palaus renaixentistes del país.
L'edifici és conegut també pel palau dels Ayerbe, perquè al segle XVIII la família Corbera-Santcliment s'entroncà amb la família aragonesa dels Urries, marquesos d'Ayerbe i barons de Llinars, que el tingueren fins el 1908.
El 1983 va ser declarat monument historicoartístic nacional.

******************************************************

https://www.llinarsdelvalles.cat/municipi/guia-del-municipi/llocs-dinteres/castell-nou.html

******************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada