Seguidors

divendres, 20 de setembre del 2024

CLAUSTRE i ANTIC CONVENT DEL CARME D'OLOT

ESGLÉSIA DEL CONVENT DEL CARME 

COL·LLEGI DE LES CARMELITES

OLOT - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

CLAUSTRE i ANTIC CONVENT DEL CARME






Claustre del Carme

El claustre de l’antic convent del Carme fou contractat el 1603 al mestre picapedrer Llàtzer Cisterna, per edificar la primera ala. Un cop acabades també les galeries de la planta baixa, l’any 1605 es contractà l’edificació de les tres galeries superiors restants. E s tracta d’un claustre renaixentista amb quatre galeries de dues plantes, amb voltes d’aresta a la planta baixa, construït seguint el model italià de Vignola, amb columnes toscanes, arcs de mig punt i capitells dòrics i jònics. En destaca l’ala oest per la seva elegància i proporcions, amb un fris esculpit format per tríglifs, gotes, mètopes i l’escut del Carme que, en el seu conjunt, el converteixen en un dels monuments més importants del renaixement català, motiu pel qual fou declarat monument d’interès historicoartístic el 1975 i restaurat integralment el 1999.









*****************************************
Enllaç amb informació del claustre i antic convent:

Època: segle XVI – XVII

Autor: Llàtzer Cisterna

Descripció:

El claustre consta de quatre galeries de dues plantes cada una. Les de la planta baixa, fetes de pedra i cobertes amb volta d'aresta, són formades per arcs de mig punt sobre columnes toscanes de fust llis amb els capitells dòrics. Són rematades per un fris de mètopes i tríglifs que envolta tot el pati. De les galeries altes, en canvi, només la del costat oest és de pedra i sembla respondre a l'obra de Cisterna. Els seus arcs i columnes llises amb capitells jònics són d'una gran finesa. La resta de galeries altes, segurament posteriors, són fetes de maçoneria. Els arcs són més toscos i sense motllures, i les columnes de fust prismàtic.

Notícies històriques:

El convent del Carme d'Olot fou fundat l'any 1565 per frares carmelitans procedents de Girona. L'església, iniciada entre 1569 i 1572, fou restaurada posteriorment en època barroca, i ampliada amb la capella del Crist, paral·lela a la nau principal. L'element més important de l'antic convent és el seu claustre, bastit a finals del segle XVI o principis del XVII pel mestre de cases Llàtzer Cisterna, que és un dels monuments més importants del renaixement català.



*****************************************

ESGLÉSIA DEL CONVENT DEL CARME







Enllaç amb informació de l'església:

Gran església d'una sola nau, amb vuit altars laterals i capçalera. Adossades a aquesta es troben les sales i cambres destinades a convent. Exteriorment, l'església de la Mare de Déu del Carme no conserva res de destacable, va ser restaurada a l'època barroca, moment en que es va afegir a l'església una gran capella dedicada al Crist, que corre paral·lela a la nau principal. El convent va tenir així mateix un bonic claustre, de dos pisos i altres dependències annexes situades al costat dret de la nau. El primer encara es conserva en bon estat; de les segones resta una gran porta dovellada i una finestra amb guardapols. Interior Els altars laterals conserven l'heràldica seguint la línia que va des de la simplicitat de l'any 1569 a la fantasia de 1572. L'únic nobiliari és el dels Collferrer. A les claus de volta hi ha el patró dels mecenes i elements dels escuts. L'altar principal és recent, però segueix les línies gòtiques. Té el cambril de la verge a la part central superior, sota ell hi ha uns relleus amb dos àngels esculpits portant l'escut del Carme. A cada costat hi ha tres fornícules amb escultures de mida natural fetes d'alabastre. Tanquen el conjunt de l'absis quatre grans suports per espelmes que pengen de la volta. Són destacables les pintures realitzades per J. Casas i Sargatal l'any 1947 a la capella lateral del Crist.

En el transcurs del segle XVI la vila d'Olot creixia en competència econòmica amb Besalú, Ripoll i Camprodon, però no pas culturalment. Aquí no es disposava de cap ordre monàstic, fogar de d'intel·lecte i del saber i això dolia als prohoms que constituïen el seguit de famílies, algunes del les quals, ennoblides amb llurs fortunes personals promovien la riquesa de la comunitat. El consell de la Universitat es va posar en contacte amb els carmelites de Girona (1565) i va pactar la fundació. Llavors era prior Joan Muntaner.

*****************************************

COL·LEGI DE LES CARMELITES D'OLOT

Enllaç amb informació:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/09/in-memoriam-del-collegi-de-llatinitat-i.html?fbclid=IwAR2qOtRfoTekO6cxEadm4XLGkDAZuQBYw6cgiwC2AgLvE3ip9bXi8ibjxF0

L'origen de la presència dels carmelites a Olot cal cercar-la al segle XVI en l' interès de la ciutat per aconseguir un centre d'ensenyament per a les classes benestants. El Col•legi de llatinitat i humanitats va funcionar fins el 1835.

Durant la Segona República l'edifici va acollir el primer Institut de Batxillerat de la ciutat. Aquest, que compartia edifici amb l'Escola de Belles Arts, va funcionar com a tal des dels anys 30 fins el 1969 quan es va inaugurar l’ Institut Montsacopa. amb el trasllat de l’ Institut l'espai va ser ocupat per l'Escola de Primària Nostra Senyora del Carme. D'aquest període data el projecte de construcció d'un menjador escolar, obra dels anys 1971-72 de Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988)

L'edifici va sofrir danys durant la mal dita ‘guerra civil’, s’ha de recordar un cop i altre, que el conflicte bèl•lic s’iniciava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República ; en la postguerra fou restaurat per Bartomeu Mas Collellmir (les Preses, Garrotxa, 1900 — Olot, 1980). En aquesta intervenció es va aprofitar per enretirar el frontis neoclàssic que s'havia col•locat a l'àbsis durant el segle XVIII.

Actualment el conjunt acull l'Escola d'Art d'Olot.

*****************************************

Enllaços amb informació:

https://www.monestirs.cat/monst/garrot/gt08carm.htm

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=olot&page=4&pos=38

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3292/

https://www.olot.cat/pl319/olot/agenda-d-actes/id4531/descobreix-el-patrimoni-artistic-i-arquitectonic-del-convent-del-carme.htm

https://www.turismeolot.com/cat/que-fer/espais-culturals/claustre-del-carme.html

*****************************************









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada