Seguidors

dimarts, 11 de setembre del 2018

VILLA CATALINA
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Segle XX
Casa d’estil noucentista construïda a la dècada de 1920, amb galeries i esgrafiats a les façanes que, juntament amb l’escalinata de l’entrada, li donen una marcada monumentalitat. 






Enllaç amb informació:

que diu:

Època: inici segle XX
Descripció:
Torre aïllada, envoltada de jardí, situada a la Urbanització de la Granja, als límits del nucli urbà de Caldes de Malavella.

L'edifici és de planta baixa, pis i terrat, i està situat sobre un basament que és un sòcol excavat en el terreny, ja que el terreny fa pendent.

A la planta baixa, hi ha les entrades, en arc de mig punt, del garatge i les dependències del servei. Una escalinata doble exterior, dóna accés a una terrassa amb una balustrada igual que la de l'escalinata, amb elements esfèrics i de gerreria, pertanyent ja a la planta noble (pis).

La planta noble, en forma de creu llatina, té llotges a la façana principal i a les laterals, amb tres arcs frontals i un a cada un dels laterals, tots en arc de mig punt i separats per pilars. La llotja que dona a la façana principal, té les obertures tapades amb vidres, a manera de grans finestrals. També hi ha altres obertures en arc pla. A la façana posterior, tres obertures en balconada.

Una motllura de quart de bocell sobre la qual hi ha un entaulament amb esgrafiats i petites obertures ovalades, senyala la coberta que és un terrat català amb balustrada. Sobre el terrat destaca un torratge petit, també amb balustrada.

Tots els murs estan enlluïts, i sobre l'enlluït hi ha treballs d'esgrafiat amb decoracions florals.
 
Notícies històriques:
L'estiueig de la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX tenia un caràcter elitista ja que es limitava als sectors benestants de la societat. Anava lligat a pràctiques curatives i també començava a ser una activitat de lleure. La millora en els mitjans de transport va contribuir a consolidar els nuclis d'estiueig cosa que tingué un fort impacte en el urbanisme i l'economia dels pobles amb aigües termals. Als anys vint Miquel Picó i Jou va promoure una urbanització de caràcter residencial a nomenada "Colònia La Granja" de la que aquesta torre en formava part a més de ser la residència del mateix promotor. 

Altre enllaç amb informació:













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada