Seguidors

dijous, 10 d’octubre del 2019

MENHIR DEL QUER AFUMAT II
CAPMANY - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Es tracta d'un menhir en forma fal·liforme amb una secció cilíndrica. Té una alçada externa de 1,15 m, amplada 0,60 m i un gruix de 0,40 m. Cronologicament es podria situar entre el neolític final i el calcolític.

Fou donat a conèixer per primera vegada el 1894 per Lluís Maria Vidal.
Menhir de forma fàl·lica de granit i mesura 1,15 m d’alçada per 0,52 m i 0,73 m d’amplades. Presenta un perfil orientat vers el nord-nordest.
La seva construcció es pot situar vers 5.000 – 4700 B.P. en el neolític mitjà ple.




Enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Per arribar al jaciment cal prendre el camí de Capmany als Estanys. En arribar al mas del Querafumat, a uns 1800 metres, cal trencar a la dreta pel camí que s'adreça vers llevant. Cal continuar pel camí principal uns 290 metres fins arribar a un camí que trenca a mà esquerra i deixar el vehicle. El jaciment es troba a uns 50 metres dins el bosc pla d'alzina envoltat de camps de conreu, al nord del municipi de Capmany.

Es tracta d'un menhir de granit fal·liforme, de secció cilíndrica situat molt proper al dolmen del Quer Afumat. Fa 1,55 metres d'alçada per 0,6 metres d'amplada i 0,4 metres de gruix. Fou localitzat l'any 1986 per membres del Gesart, E. Carreras. M.D. Piñero i J. Tarrús, i l'any 1997 fou excavat i restaurat. Tenint en compte la seva situació dins la zona megalítica occidental de l'Albera, Tarrús (2002) el situa cronològicament entre el neolític final i el calcolític.
Actualment es troba en un bon estat de conservació.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Tipus:
Menhir fal·liforme de secció cilíndrica i de granit.
Període:
Entre el final del IV i el III mil·lenni a.C.
Descobridor:
Identificat per membres del Geseart (Enric Carreras, M.D.Piñero i Josep Tarrús) al 1986 i donat per segur al 1997. Restava caigut (per efectes d’un escòrrec que passava a prop) i el seu extremsuperior trencat.
Excavacions:
Excavat i restaurat pel Geseart al 1997.
Orientació:
A la restauració es va deixar amb perfils S/N (180º-0º) que es creu que és bastant acostada a l’original.

Altre enllaç amb informació:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada