Seguidors

dilluns, 13 de setembre del 2021

ESTATUA EN HOMENATGE A LES AIGUADERES DE TORTELLÀ

LA NOIA DEL CÀNTIR 

TORTELLÀ - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



La noia del càntir
' 2014 '
Autor: Liberto Nogué Pagès


Enllaç amb informació:

DIARI DE GIRONA – 16-8-2014

Article de Xavier Valeri

L'aigua havia fet sofrir molt el poble de Tortellà. Estès en una plana de l'Alta Garrotxa té el Fluvià lluny. Ni tan sols passa per dins del seu terme. Els cursos d'aigua que té més a prop són els de les rieres del Llierca i del Juiàs. De fonts sí que n'hi ha a prop: la del Cosi, la de l'Horta, la de les Valls... Eren la solució per a la provisió de l'aigua, però encara quedaven lluny del cimbori octogonal de l'església de Santa Maria. De darrere l'absis del temple encara ara baixa el carrer de la Font. Va fins més enllà de les cases. Acaba en un camí que va a les primeres fonts públiques: la del Rector, la del Dimoni i la d'en Manté. 

Amb un càntir a la mà, l'esquena dreta, i l'esguard decidit ha representat l'escultor Liberto Nogué la noia que, obedient, anava a buscar l'aigua a la font. Amb el càntir ple, tornava carregada d'aigua freda sota del sol inclement que cremava els horts. 

La noia amb el càntir de Liberto Nogué decora la placeta de darrere l'església de Santa Maria, de la qual surt el carrer de la Font. Ho fa per recordar els esforços de les joves de Tortellà i de l'escassetat d'aigua que havia patit el poble.


Liberto Nogué Pagès

**************************************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada