Seguidors

diumenge, 12 de setembre del 2021

MONUMENT A LA XIRUCA

TORTELLÀ - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Aquesta escultura és obra de Manuel Solà i va ser el 2008 quan es va instal·lar davant de la fàbrica on s’elaborava l’emblemàtica espardenya Xiruca. Símbol de la indústria i l’artesania locals, està representada per tres culleres en vertical i dos cistells plens de xiruques. L’obra està feta d’acer inoxidable, coure, bronze i pedres; fa més de set metres d’alçada i pesa prop de 2,5 tones, i vol ser un homenatge a l’enginy d’aquells empresaris que van donar vida a bona part de l’activitat industrial del municipi.

Aquest calçat, fet amb goma reciclada, fou ideat per la família Fontfreda Castañer als anys cinquanta i va arribar a exportar-se a molts llocs del món.

Manuel Solà ( Barcelona 1950)



Tortellà a la vella xiruca
Símbol de l'esforç, enginy i treball de totes les persones que han fet possible el desenvolupament  econòmic i social del nostrepoble.
Autor: Manuel Solà
Donants i col·laboradors escultura: Lluís i Joan Fontfreda Castañer













Joan Fontfreda i Castañer (Tortellà 28 de setembre de 1922 - 10 de desembre de 2014)

En companyia del seu germà Lluís, Joan Fontfredai Castanyer va ser el dissenyador i fabricant de les populars botes Chiruca.



Enllaç amb informació:

Article de PERE DURAN – El Punt Diari 12 setembre de 2021

Els germans Lluís i Joan Fontfreda, que durant la guerra havien fugit al sector franquista, un cop acabat el conflicte van decidir aplicar goma a les espardenyes que ja fabricaven en el negoci familiar dirigit per la seva mare, que havia quedat vídua sent molt jove. En un principi van tenir moltes dificultats per aconseguir cautxú i maquinària adient, ja que l'Estat espanyol sortia d'una guerra i Europa n'acabava de començar una altra. Superats els primers esculls, al cap d'uns mesos van comprovar que la nova bota, confeccionada amb tela i goma, tenia molt d'èxit, primer entre els pagesos (en aquella època els esclops encara eren molt utilitzats a les zones rurals) i, més tard, entre els obrers de les fàbriques (que fins aleshores solien usar espardenyes), i, finalment, entre els excursionistes. La bota més coneguda i més venuda d'entre les Chiruca va ser la de color marró, però també en van fabricar de blanques, blaves i negres, aquestes, per als capellans. El nom de la bota és un homenatge a la seva mare, que es deia Mercè, ja que Chiruca és una manera afectuosa d'anomenar les Mercès en gallec. Joan Fontfreda explicava que els va inspirar una obra de teatre titulada d'aquesta manera. 

La fàbrica de Tortellà va tancar a la dècada dels noranta, però la marca encara existeix, ja que els Fontfreda la van traspassar a una empresa de La Rioja. La popularitat d'aquell calçat de Tortellà va ser tan gran que fins i tot es va convertir en la protagonista d'una cançó típica deles excursions de mitjan segle XX (Vella Xiruca), basada en una melodia italiana.

*******************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/02/05/tortella-pas-xiruca-49633398.html

https://www.lavanguardia.com/obituarios/20141216/54421914070/joan-fontfreda-castanyer-padre-chiruca.html

*******************************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada