Seguidors

diumenge, 27 de març del 2022

CASAL DELS MARGARIT o CASTELL DE SANT GREGORI

SANT GREGORI - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 







Enllaç amb informació:

Època: segle: XV – XVI

Descripció:

Edifici de planta quadrangular amb un pati interior i amb una torre de defensa adossada a l'angle sud-oest. Es desenvolupa en planta baixa, pis i golfes. Les parets portants són de pedra morterada, arrebossada a les façanes i amb carreus ben tallats emmarcant les obertures i les cantonades de les façanes. A la façana principal, encarada cap al sud, els ampits de les finestres són fets amb pedra motllurada i la porta d'accés és d'arc de mig punt i emmarcada per dovelles de pedra. A la part superior, es conserven restes de mènsules de pedra. A la façana de llevant hi ha una finestra biforada amb arquets trilobats protegida per una reixa de ferro. La coberta és de teula àrab a vàries pendents i acabada amb un ràfec de doble filera de rajoles pintades. La torre és de planta rectangular, molt modificada, amb una galeria coberta a la part superior que aprofita els antics merlets.

Notícies històriques:

Havia estat la casa forta de la família Margarit. Els Margarit de Sant Gregori eren originaris de Girona i provenien d'una posició social mitjana. El primer personatge conegut fou Bernat Margarit de Girona, que tenia una posició econòmica bastant sòlida, i que segons S. Sobrequés havia comprat el Mas Vidal i terres a la parròquia de Sant Gregori. També havia comprat l'any 1355, segons J. Calzada, un altre mas anomenat de Riba o altrament Perpinyà a la mateixa parròquia. Eren senyors directes d'aquestes propietats i tingueren homes propis de remença. Al segle XIV els Margarit de Sant Gregori tenien una bona posició econòmica i títol nobiliari, però no formaven part de l'alta noblesa, sinó que eren cavallers amb dret a usar el seu escut o armes heràldiques. Era membre d'aquesta família Joan de Margarit i de Pau, que fou bisbe de Girona i que morí el 1484. Essent Cardenal a Roma continuà governant la diòcesi de Girona i signava Cardenal de Girona. També exercí d'ambaixador a Itàlia i intervingué a les Corts Catalanes. La seva vinculació al poble de Sant Gregori el portà a fer estades al "Castell" o solar dels Margarit, del qual n'era hereu.
També era de la família el bisbe Joan Margarit i Biure, nebot del Cardenal Margarit. Fou bisbe de Girona entre 1534 i 1554.

***************************************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/06/casal-dels-margarit-sant-gregori-girona.html

https://docs.gestionaweb.cat/1422/fins-als-segle-18.pdf

https://www.santgregori.cat/ca/turisme/patrimoni-cultural/casal-dels-margarit-castell-de-sant-gregori/

https://www.portalgironi.cat/index.php/patrimoni/patrim-girones/patrim-girones-santgregori/patrim-girones-santgregori-castell

https://naturalocal.net/es/rutas-senderismo-catalunya/rutas-senderismo-girona/rutas-senderismo-sant-gregori/les-fonts-de-sant-gregori-la-riera-de-llemena-i-el-ter/castell-de-sant-gregori

https://www.catalunyamedieval.es/castell-de-sant-gregori-sant-gregori-girones/

***************************************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada