PLAÇA DEL GAMBETO
RIUDAURA - LA GARROTXA
Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/
Aquesta plaça es pot considerar el centre original de Riudaura, forma un conjunt únic dintre l'estructura medieval del poble, amb l'antiga capella de Sant Marçal, i amb algunes de les cases més representatives de l'arquitectura urbana del segles XVII i XVIII.
En aquesta plaça és on se celebra el ball del Gambeto en el marc de la festa del Roser, el diumenge de Pentecosta. A davant hi ha l’edifici de l’ajuntament que, construït el 1420, acollia l’església de Sant Marçal, d’estil gòtic tardà i, al al pis superior, la universitat o comú dels prohoms del poble. L’edifici va ser rehabilitat als anys 80 del segle XX i en el lloc on hi havia l’absis, enderrocat als anys 50, avui hi ha una porta amb una llinda amb la mà de Sant Marçal i la mitra abacial, que data de 1666. Presidint la plaça hi ha la Saula, edifici del 1447, que amb el conjunt de la resta d’edificacions d’aquesta època formen el nucli medieval.
Aquesta plaça és el nucli de Riudaura. Forma un conjunt
únic dins de l’estructura medieval del poble. L’Esdeveniment principal que s’hi
celebra és la festa del roser (diumenge de pentecosta) amb el tradicional ball
del Gambeto.
Aquesta plaça és el nucli de Riudaura. Forma un conjunt
únic dins de l’estructura medieval del poble. On té lloc el curiós ball del
Gambeto que es balla per la festa major. El gambeto, usat antigament a
Catalunya, era un abric llarg fins a mitja cama, sense valona i amb mànigues
reals o simulades, que duien els homes a l’hivern els dies de festa i que
encara és usat en certs balls i en certes cerimònies oficials arcaiques; es va
adoptar per complementar la vestimenta d’algunes tropes lleugeres.
Per exemple, el Ball del Gambeto, que és una dansa que encara se celebra a Ridaura (Garrotxa); la ballen els homes amb el copalta en la mà i el gambeto posat, i les dones amb caputxa blanca i vestit de seda. Es ballava per la festa del Roser; la tonada era semblant al ball dels pabordes de Sant Joan de les Abadesses; la primera part tenia un caràcter cortesà. Altres indrets també tenen balls semblants com ara el Ball del ciri, propi de la plana de Vic, les Guilleries i el Moianès, i ha perdurat, sobretot, a Castellterçol; els balladors porten gambeto i un barret de copa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada