Seguidors

dimarts, 29 de març del 2022

ESGLÉSIA i RECTORIA DE SANT MENNA

VILABLAREIX - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 









Rectoria




Sancte Menna ora pronobis amén 1707




Enllaç amb informació:

Època: inici segle XVIII

Descripció:

L'església actual, dedicada a Sant Menna, va ser construïda conjuntament amb la rectoria de la Parròquia, segons consta a la llinda de la porta de la rectoria (1707), encara que el campanar i els detalls interiors són posteriors a aquesta data. De l'església destaquen les arcades que donen a la plaça que formen una galeria molt típica i característica de la contrada. La rectoria, i concretament la zona d'arcades, es troben en estat precari.
Pila baptismal de pedra calcària. A la buixarda. D'estil neoclàssic, té forma octogonal. No té cap relleu ni inscripció. Conserva un tall de la cadena (emplomada a la pedra) que servia per subjectar la tapadora de fusta. Amida 117cm d'alçada per 81cm de diàmetre de la boca.
Hi ha dues piles per aigua beneïda:
La primera pila. De pedra calcària, treballada a la Guixarda. Consta de pila i columna. Estil neoclàssic (segle XX). El suport és una columna estriada amb una petita base. Està col·locada a uns centímetres de separació de la paret. El conjunt amida 105cm.
La segona pila és també de roca calcaria buixardada. D'estil neoclàssic i aparedada al costat de la porta per accedir a l'antic convent. La columna i la pila estan ornamentades amb estries. Amida 105cm.

Notícies històriques:

L'església ja era documentada l'any 882 com "sancti Menne, basilica in Villa ablares" i també l'any 1019, en la dotació de la canònica gironina. Al segle XIV n'adquiriren la senyoria els Santcliment.
A Pila baptismal hi ha una disposició del Bisbe Taberner d'Ardena que disposa que les fonts baptismals siguin cobertes amb una tapadora de fusta, recoberta amb cuiro (per evitar que la pols arribi a l'aigua) i amb claus de punxa (per evitar que ningú s'hi assegués al cim) 1730...?
  







*******************************************************
Altres enllaços amb informació:



*******************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada