Seguidors

dilluns, 28 de març del 2022

RESTES ROMANES DE CAN CAVORCA

SANT JULIÀ DEL LLOR i BONMATÍ - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 







Enllaços amb informació:

Es tracta d'una construcció feta amb filades molt regulars de pedres unides amb morter de calç, molt afí a la fàbrica romana de tipus opus vittatum, amb unes potents banquetes de fonamentació i constituïda per un mínim de dues cambres annexes, amb sostre de volta i parets internes arrebossades. Es troba especialment ben conservada la paret perimetral oest, amb una alçada que supera els 2,5 m, i també es conserven part dels murs interiors i vestigis de les dues cambres. Aquesta estructura ha estat interpretada sovint com a un monument funerari d'època romana, interpretació que ha estat confirmada per una recent intervenció arqueològica al jaciment realitzada l'any 2000.
Durant aquesta intervenció es feu un anàlisi arquitectònic acurat del monument i es realitzà una excavació al seu interior que, malauradament, només va permetre recuperar alguns fragments de tegulae i mig pondus, degut a que el jaciment havia sigut sistemàticament espoliat per anteriors excavacions clandestines. Tot i això, els seus excavadors (Llinàs et al, 2002, 271) confirmen la interpretació funerària del jaciment i, a partir de criteris exclusivament arquitectònics, el situen cronològicament a l'entorn del segle II dC. Aquests mateixos investigadors, ofereixen una interpretació funcional de les dues estances en que es troba compartimentada interiorment la construcció, que correspondrien, d'acord amb els ritus documentats a època romana, a una sala de deposició de les despulles del difunts i, en el segon cas, al lloc de celebració dels ritus associats a l'enterrament i/o la memòria anual dels avantpassats.
En la visita realitzada al lloc amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica de la comarca, es va poder observar que el jaciment es troba actualment en un bon estat de conservació, net de vegetació i runa i parcialment consolidat.
El 2008 es realitzaren diverses rases de sondeig a pa parcel·la contigua a l'est de l'estructura, en motiu del PPU sector SAU-3. Els resultats foren, en tots els casos, negatius.



************************************************************
Altre enllaç amb informació:


************************************************************



************************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada