Seguidors

divendres, 25 de març del 2022

CASTELL DE LES ESCAULES

LES ESCAULES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

















































Molí d'en Grida



















Enllaç amb informació:

Època: segle XIV - XV

Descripció:

Es tracta de les restes conservades de l'antic castell de les Escaules. Recinte de planta més o menys trapezoïdal format per una torre i les muralles que l'envoltaven. La torre és de planta circular i presenta uns deu metres d'alçada conservada. Està distribuïda en diverses plantes i presenta l'accés a l'interior a través d'una porta rectangular situada al costat nord-est de l'estructura, a uns tres metres de distància del nivell del sòl. Aquesta obertura conserva les pollegueres de pedra que aguantaven la porta. A la part superior, la torre conserva les cartel·les que sostenien els quatre matacans que remataven l'estructura, juntament amb el coronament emmerletat original, el qual està actualment degradat. A l'interior, la torre presenta una escala de pedra per accedir als diferents pisos, coberts en origen amb voltes semiesfèriques.
El recinte emmurallat està força degradat, sobretot a les bandes de tramuntana i de llevant del recinte. Els murs s'adapten al terreny rocós i inestable del turó i presenten espitlleres obertes a dos nivells. El mur de ponent conserva restes dels merlets originals, rectangulars i amb sageteres obertes al centre. També hi ha restes de forats de bastida i d'altres obertures corresponents a les cobertes dels antics edificis. A l'interior del recinte s'observen restes d'altres murs i estructures, com per exemple una cisterna, actualment mig colgada.
La torre està bastida amb carreus de pedra ben desbastats, disposats formant filades regulars. En canvi, el recinte emmurallat està bastit amb pedra desbastada i sense treballar, disposada regularment i lligada amb morter de calç.

Notícies històriques:

Es tracta d'una obra baixmedieval (XIV-XV) possiblement edificada sobre una construcció anterior. Apareix documentat un castell a les Escaules l'any 1123, que ocuparia el mateix emplaçament que les restes del castell actual. Concretament, es tracta d'una concessió de Ramon Berenguer III a Ponç Hug d'Empúries en la qual li fa entrega en feu de diferents castells a conseqüència de la desaparició de la casa comtal de Besalú.
El castell de les Escaules era anomenat "baluard" del castell de Llers. Ambdós castells eren propietat dels vescomtes de Rocabertí de Peralada. Es tractava d'una xarxa de castells que vigilaven la frontera entre els comtats de Besalú i Empúries.
L'any 1436 el castell torna a ser esmentat, en ser reclamats els veïns de les Escaules a participar en les obres de reforma de la fortificació. Aquests s'hi van negar i el conflicte va quedar documentat, la qual cosa ens confirma la pervivència del castell durant el segle XV.
Durant aquest segle, el poble de les Escaules intentà separar-se del terme de Llers i demanà la concessió de batlle i consell propis, l’objectiu no es va assolir fins el segle XVII. Per assolir aquest objectiu, s'argumentava que els vescomtes de Rocabertí ja posseïen el castell de les Escaules abans de d'adquirir el de Llers al segle XIII.
A partir del segle XVI es deixa de tenir constància del castell en els documents, per la qual cosa es creu que va ser abandonat durant aquest període.

Enllaç del jaciment:

http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=11&consulta=MCU2KzE3MDI5MyU=&codi=16809

Es tracta d'un castell medieval del que han arribat poques referències documentals. Es coneix que a l'any 1123 el comte de Barcelona Ramon Berenguer III concedí aquest castell en feu al comte Ponç Hug d'Empúries.
El recinte del castell té una planta trapezoïdal de quatre costats irregulars amb l'eix principal de nord a sud. Destaca una torre de planta circular amb dos pisos, amb l'accés pel primer pis. L'aparell dels murs que circumden la torre és irregular fet de pedres petites sense treballar i lligades amb morter de calç. En canvi, el parament de la torre està fet de carreus escairats de pedra calcària. La fortificació presentava un mínim de dos recintes fortificats amb murs de pedra i molt probablement un tercer, per la banda de llevant, de fusta.
Les tres campanyes realitzades els anys 2006, 2007 i 2008 han permès documentar tres fases d'ocupació del castell.
Fase 1. Datada a partir del segle XIV, diferenciada ja a les campanyes del 2006 i 2007 de les posteriors pel doble encaix de la porta d'entrada que comunicava el primer recinte fortificat amb el segon. Durant la campanya de 2008 es documentaren un conjunt de forats de pal a l'interior del recinte principal, sense materials que permetessin datar-los però anteriors al segle XVI per l'estratigrafia, que s'associarien a aquesta fase. Probablement es tractaria d'estructures per aixoplugar els soldats destinats al castell.
Fase 2. A partir del segle XVI s'iniciaria l'època més esplendorosa per al castell. És el moment en què es construeix la gran habitació rectangular que ocupa la part central del recinte. Entre els materials arqueològics localitzats, destaca un tresoret de monedes de bronze i plata, de procedència francesa, datables entre els segles XVI i XVII.
Fase 3. En un primer moment (campanyes de 2006 i 2007), s'havia considerat el segle XVIII com el moment de l'abandonament, però la campanya de 2008 documentà un efímera ocupació en aquesta cronologia. S'amortitza la gran habitació i es construeix un espai més petit, i el material arqueològic trobat és molt escàs.
El seu estat de conservació és bo, ja que després de les intervencions s'han consolidat les estructures i la torre s'ha fet accessible.
Durant el desembre de lany 2010 es va realitzar una campanya d'excavacions durant la qual es va netejar la part nord del castell i delimitar el mur perimetral i netejar i excavar els sectors 5 i 11 i la cisterna del castell. Els materials documentats situen els nivells excavats a les darreres fases d'us del castell i al seu abandonament. Les estructures excavades es van consolidar i l'espai es va adequar per a la visita al castell.

************************************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://webspobles2.ddgi.cat/boadellailesescaules/visitans/llocs-dinteres/vista-al-castell/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6754

https://www.salines-bassegoda.org/ca/cultura/arquitectura-civil/castells/castell-de-les-escaules/

************************************************************************



************************************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada