Seguidors

divendres, 4 de març del 2022

JACIMENT VIL·LA ROMANA ELS TOLEGASSOS

VILADAMAT - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


El jaciment de Tolegassos va estar ocupat entre els segles II aC. i III dC. En època romanas'hi va construir una vil·la agrícola que constava de dos edidicis, dos pous, un gran magatzem de dolia i un forn. A 300 m al nor-est de la vil·la hi havia la necròpolisque correspon al jaciment de la Vinya del Fuster.
Treball de recerca INS Montgrí 2018




















































*********************************************************









*********************************************************
Enllaç amb informació:

Es tracta d'una vil·la d'època romana, localitzada a partir de les troballes fetes pel pagès que treballava el camp on hi ha les restes.Està constituïda per l'edifici principal, un forn de terrissa i un enterrament aïllat posterior. Tal com ens ha arribat, la vil·la es dividia en dos edificis diferents separats per un pati porticat.
Josep Casas, que ha dirigit les diferents campanyes d'excavació, estableix una periodització de la vil·la en tres fases constructives. Tot i que es pot determinar l'existència d'una fase prèvia, datable a finals del segle II aC, amb sitges i dipòsits, un lacus amb opus signinum.
La primera fase és el moment de construcció de la vil·la, en el primer terç del segle I dC. Està formada per dos edificis: l'edifici 1 de planta quadrada amb pati interior i un porxo adossat a la façana de llevant, que està dividit en 10 habitacions. L'edifici 2, situat a l'extrem sud-est del recinte, està dividit en 3 estances.
Les habitacions del primer, anomenades A-1, A-2, A-3, A-4, A-5, A-6, A-13 i A-14, farien les funcions de cella familiares, allotjament pels treballadors de la vil·la; mentre que les estances A-7 i A-12, més petites i pavimentades, s'interpreten com a cuines. L'edifici 2 està situat a l'extrem sud-est del recinte i és divideix en 3 estances, que s'interpreten com un horreum, magatzem o graner, amb dues plantes. Al nord hi havia un gran pati, amb un pou i un gran camp de dolies, a l'extrem nord-oest, amb capacitat per a 150 recipients.
La segona i tercera fase corresponen a sengles ampliacions del nucli inicial de la vil·la. La primera ampliació es data entre finals del segle I o principis del segle II dC. quan la vil·la s'amplià cap al costat sud, amb la construcció de nous àmbits del graner, situat al sud-est, i una nova part perimetral que amplià el recinte 2 de la fase I, conservant la mateixa funció. La tercera i darrera fase tingué lloc cap a finals de segle II dC, moment en el que es doblà, gairebé, la superfície de l'edifici 2; que quedat compost, en aquest moment, per quatre habitacions o espais. En aquest moment, també s'omple de terra d'escombrera, i s'abandonaren els magatzems de dolia de la primera fase.
La vil·la s'abandonà a la segona meitat del segle III dC., tot i que en els segles IV-V hi hagué una recuperació parcial del jaciment. Posteriorment, a l'espai ocupat per la vil·la, va conèixer una ocupació de funció i cronologia incerta, documentada per la presència d'uns rastres o bé de cultiu o bé de fortificació medieval.
Pel que fa a la necròpolis, es tracta en realitat d'un enterrament tardo-romà d'inhumació, situat a la banda sud del pati, enfront de la habitació A-9. Estava col·locat amb els braços i cames lleugerament plegats dins una rasa de 150 cm de llarg i 35 cm de profunditat, orientada cap al sud. No hi havia cap mena d'aixovar funerari que acompanyés el difunt. Només damunt dels peus quedaven alguns fragments de ceràmica grollera reduïda.
L'estat de conservació d'aquesta vil·la és bo. Malgrat que les restes conservades de les estructures construïdes de la vil·la no presenten un alçat gens important. Les estructures negatives es conserven en bon estat. L'any 2005 es consolidaren les estructures conservades de la vil·la.

*********************************************************

Molt a prop hi ha el jaciment del forn dels Tolegassos, actualment quasi no es pot apreciar res degut a que està completament tapat per les bardisses.






Enllaç amb informació:

Forn d'època romana, situat a uns 100 m a l'est de la vil·la de Tolegassos, excavat en el marge dels camps. La descoberta del forn fou casual, arrel de l'esfondrament del camí al pas d'un tractor. Aquest fet, motivà una intervenció arqueològica l'estiu de l'any 1981, dirigida per Josep Casas. L'excavació va permetre la documentació d'un forn de planta quadrada amb una superfície de 4 m2, que conservava les parets del laboratorium en una alçada de 15 cm. L'engraellat estava parcialment destruït i se'n conservava una tercera part, amb 34 forats que comuniquen la cambra de cocció amb la cambra de combustió, situada a sota. Aquest engraellat s'aguantava amb dues voltes molt amples fetes amb fang i petites pedres. Presentava vitrificacions només en alguna de les parets de la cambra de combustió, sobretot en l'oposada a la porta. La boca d'accés a la cambra de combustió s'orienta a llevant. A l'interior del forn, es podien distingir quatre estrats arqueològics. El primer estava format per un farciment de terra barrejada amb restes de l'engraellat i de l'enderroc de la cambra de cocció. El segon estrat contenia terres vermelles, sorrenques i restes d'ímbrex cremats i deformats. El tercer estrat contenia terres cremades i teules. Finalment, el darrer estrat, estava format per cendres vegetals sense restes de material arqueològic.
La tipologia, el sistema constructiu i el material recuperat a l'interior del forn, permeten interpretar-lo, d'una manera molt clara, com un forn ceràmic d'època romana productor de material constructiu (teules i ímbrex). Segons Casas (1989), que l'excavà, funcionaria relacionat amb la veïna vil·la romana dels Tolegassos, situada a 100 m a l'oest.
Pel que fa a la cronologia, aquesta només es pot determinar, segons Casas, pel funcionament de la vil·la dels Tolegassos i relaciona el funcionament del forn amb les reformes de la segona fase de la vil·la i la necessitat de subministrament de material de construcció. Per tant, s'adscriuria dins el segle II dC.
L'estat de conservació del forn és regular, ja que la graella només es conserva en un percentatge molt petit, en el seu angle sud-oest i la resta ha desaparegut, així com les parets i la coberta de la cambra de cocció. La boca i la cambra de combustió es troben en un bon estat de conservació. Per protegir el forn s'hi ha construït una estructura que consisteix en uns pilars de formigó que sostenen una coberta sintètica. Entre els pilars s'aixequen envans de maons vistos a les façanes nord, oest i sud. A la façana de llevant, s'ha protegit amb un reixat.

*********************************************************






*********************************************************
Altres enllaços amb informació:







*********************************************************















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada