Seguidors

divendres, 4 de març del 2022

EL CASTELLOT D'AVINYONET DE PUIGVENTÓS

AVINYONET DE PUIGVENTÓS - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 











**********************************************************












**********************************************************

Enllaç amb informació:

Fortificació situada al sud del terme, sobre un petit planell entre el Rissec i el Manol. Bon domini de la contrada. Defensava l'accés sud de la vila i el camí medieval, tot just a sota. És força antic i va ser aixecat amb calcàries més o menys treballades o no, unides per morter de calç i sorra. Ès dels segles X-XI o anterior. Formada per una torre circular i alguns murs que podien formar un petit castell. Era lligada al primer castell d'Avinyonet i formava part de la defensa de l'accés sud. Hem trobat escrits on hom parla de torre romana, però aquestes són de factura molt diferent. Les característiques són d'una torre medieval, no anterior al segle X.

De la torre circular en resta part de la base, amb murs d'un metre i mig d'ample i dos metres de diàmetre interior. Estava envoltada de murs o muralles, formant un petit castell. Formava part de l'antic castell d'Avinyonet, anterior a la comanda.



**********************************************************

Altres enllaços amb informació:

Torre de planta circular els murs de la qual no sobresurten més de quaranta centímetres en l'actualitat. Està formada per grans pedres sense treballar i unides entre si per argamassa. Es podria tractar d'una torre de guaita d'època romana o bé formés part d'una torre de vigilància propera al castell medieval.

Jaciment 

Es tracta d'un jaciment indeterminat d'època romana localitzat a partir de la troballa en superfície de material ceràmic compost bàsicament per àmfores romanes i material constructiu (teules). En el mateix indret s'observen les restes d'una torre isolada de planta circular construïda amb grans pedres sense treballar unides amb argamassa. La màxima alçada conservada és de 40 cm. No s'ha realitzat mai cap tipus d'intervenció arqueològica que permeti fer una interpretació tipològica i funcional d'aquest jaciment i aclarir la seva cronologia. Sembla poc probable pensar en un origen romà de la torre. Per tant, es tracta d'un emplaçament amb un ús en època romana i en un moment més tardà, dins un ampli període medieval que no es pot acotar per manca de dades.
L'estat de conservació de la torre és regular, ja que es pot resseguir la seva planta, però pel que fa a les troballes superficials de ceràmica no es pot determinar el seu estat de conservació fins que es facin noves investigacions.
Durant el mes de juny de l'any 2009 es portà a terme una intervenció arqueològica a dos metres de les restes de la torre, en motiu de les obres d'adequació de la línia aèria a 25 kv, on s'havia de substituir un suport de formigó per un de metàl·lic. S'excavà una rasa de 1,50 x 1,50 metres i 2,20 metres de profunditat sense arribar a l'estrat geològic. Coordenades UTM (segons memòria d'intervenció): x: 493144,50; y: 4677458, 50. En aquest cas no es documentaren nous elements constructius o materials d'interès arqueològic, ni es va afectar l'estructura de la torre.

**********************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/92923

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0941201.xml?destination=node/864392

https://www.romanicodigital.com/el-romanico/imagenes-romanico/restos-torre-castellot-avinyonet

https://raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/92923

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=AVINYONET+DE+PUIGVENTOS&page=1&pos=3

**********************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada