Seguidors

dijous, 24 de març del 2022

SALT DE LA CAULA

LES ESCAULES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




En aquest punt, el torrent de la Caula salva un salt d’uns 30 metres el desnivell dels cingles calcaris de les Escaules. L’aigua carbonatada de la Caula actua com a agent modelador de les formes i materials que conformen l’espai del salt. Exemple d’aixó són els travertins, roques sedimentàries calcàries d’origen químic. Del travertí es diu que és una roca viva, ja que l’acumulació del carbonat càlcic en modifica l’estructura al llarg del temps. Per aquest motiu és comú trobar-hi empremtes fòssils de vegetals i d’animals. El travertí és una roca ferma, porosa i dòcil que s’ha emprat per a la construcció de revestiments i paviments.

Al peu del salt, la força de l’aigua ha anat configurant amb el pas dels anys un gorg fins fa poc hi era possible el bany durant l’estiu. Com a conseqüència, però, d’un període de pluges intenses, el 17 de setembre de 2010 va tenir lloc una sèrie de despreniments dels travertins que cobrien el salt. L’esllavissada, d’uns 40 tones de material, va modificar completament l’aparença que fins aleshores tenia el salt i el gorg. El gorg, on fins ara hi era possible el bany, pràcticament ha desaparegut.


















*************************************************************
Enllaç amb informació:

El salt de la Caula, situat a uns 350 metres a ponent del poble, és un dels llocs més encisadors de la contrada. El salt, d´uns 30 metres, forma part del torrent de la Caula que salva el desnivell dels cingles de travertí. Poc després les aigües es troben amb la Muga. Els cingles propers al salt presenten força avencs i coves que ja foren habitades en temps prehistòrics. Als peus del salt hi ha un gorg on la gent es pot banyar a l´estiu.

El lloc és aprofitat des dels anys 20 del segle XX per un restaurant que té una terrassa que dóna davant mateix del salt. Aquest restaurant ofereix cuina tradicional empordanesa. Tota la zona, molt propera a la Muga, està flanquejada per nombrosos arbres de ribera (verns, pollancres, plàtans…), també hi ha fonts (font de les Fontetes i font de La Caula) i nombroses raconades per passejar i fruir de la natura.

*************************************************************

A prop hi ha la Cova de la Caula tot i que ara el pas per accedir-hi està tancat per l'ajuntament arran d'un desprendiment.





Enllaç amb informació de la cova:

La boca de 6 metres d'amplada per 3,50 metres d'alçada, dóna pas a una única galeria suaument ascendent, accentuant-se després d'uns 20 metres fins a una cambreta final, de la qual surt una xemeneia que desemboca a la superfície. Al peu de la rampa final, la cavitat surt lateralment a l'exterior per una gran obertura de 4X5 metres. Les parets són despullades i el sòl molt polsós.

A l'entrada del poblet de les Escaules hi ha un saltant d'aigua i un restaurant anomenat la Caula; a l'esquerra de la cascada i a tocar de la casa hi ha una escala feta a la pedra que porta a l'entrada de la cova, penjada uns 15 metres sobre el nivell del terra.Actualment (2017) l'accés es troba tancat per l'ajuntament, arran d'un despreniment de roca al saltant d'aigua. L'accés a la cova està pendent de rehabilitació per falta de mides de seguretat. La cova es troba en una propietat privada.

*************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://fontsaigua.wordpress.com/2019/01/11/el-salt-de-la-caula-de-les-escaules-i-boadella/

https://josepbaliusplanellas.blogspot.com/2012/10/el-salt-de-la-caula-lalt-emporda.html

https://www.salines-bassegoda.org/ca/natura/elements-fluvials/salt-de-la-caula/

*************************************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada