Seguidors

dimecres, 17 de maig del 2023

CASTELL i ESGLÉSIA DE LA VERGE DEL REMEI DE SANTA OLIVA

SANTA OLIVA - EL BAIX PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


El Castell Verge del Remei és el reclam que dóna a Santa Oliva l’aire medieval que encara es respira per la seva part alta. L’any 1012, Isnabert fa construir la torre que més tard seria el Castell de Santa Oliva. Pere, Senyor del Castell a l’any 1142, promet fidelitat a Guillem de Sant Martí, senyor de les terres del Penedès. Les lluites dels successius senyors feudals que habitaren el Castell contra el Priorat de Santa Maria de Santa Oliva acaben al segle XIII amb l’adquisició del Castell i totes les seves possessions per part de l’església. Això marcaria el declivi definitiu del poder de Santa Oliva a favor dels pobles veïns preponderància a partir del segle XIV. Els actuals gegants Pere i Dolça reben aquests noms en memòria dels senyors del Castell que l’habitaren en una època històrica esplendorosa. Avui dia es conserva en un òptim estat mercès a una acurada restauració que es va practicar fa pocs anys.











******************************************************
Enllaç amb informació:

Descripció:

Castell de Santa Oliva i l'església de la Mare de Déu del Remei formen un conjunt dins de la mateixa població de Santa Oliva. Es tracta d'una important fortificació amb una torre sencera del castell (segle XI), amb finestres romàniques. És conegut popularment per Castell del Remei. És format per dues torres laterals que delimiten un cos central de planta rectangular. La torre de ponent, de forma quadrangular, presenta una sèrie d'espitlleres i de finestres de mig punt (romàniques). La de llevant està formada pel sobre-alçament de l'absis semicircular de l'església i també presenta espitlleres. Fou decapitada per reconvertir-la en un campanar. La torre de ponent i l'estructura central estan rematades per merlets. Els materials emprats de l'edificació són carreus irregulars. Església de la Mare de Déu del Remei Edifici d'una sola nau, reformada i ampliada en època gòtica, i absis semicircular romànic, amb tres finestres de doble esqueixada. Sobre l'absis, prolongat com a torre, s'alça el campanar d'espadanya de dues obertures.

Notícies històriques:

La reconquesta de les terres situades a l'oest del riu Llobregat es va fer de forma progressiva. Sorgiren una sèrie de fronteres de la Marca barcelonesa, les quals eren defensades mitjançant un castell. Es creu que el castell de Santa Oliva formà part d'aquesta frontera a finals del segle X o principis del segle XI. L'any 1012 el castell fou atacat pel àrabs. En conseqüència, es portà a terme la batalla de Còrdova. A causa d'això s'inicià un període de pau que va permetre la repoblació de la zona. La primera vegada en la qual es fa menció del castell (Castrum Santa Olivae) és a l'any 1045. durant tot el segle XII trobem documents que ens parlen del castell. El 1243 Saurina de Santa Oliva ven el castell amb el seu terme i pertinences al monestir de Sant Cugat. Durant el segle XIV passà al rei Pere el Cerimoniós. En el segle XVII era de nou propietat de l'abat de Sant Cugat, el qual fou propietari fins el segle XIX.


******************************************************
Davant l'església i al final de les escales hi ha la Font de la Verge del Remei.







******************************************************
Altres enllaços amb informació:


https://elromanic.wordpress.com/2019/10/17/castell-de-santa-oliva-santa-oliva/



******************************************************









 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada