Seguidors

diumenge, 16 de març del 2025

FORN GRAN D'EN TORRÓ DE FONTETA

FONTETA - FORALLAC - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



El forn gran d'en Torró de Fonteta va ser declarat el 2011 com a Bé Cultural D'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de zona d'interès etnològic (ZIE). Data de finals del segle XIX i va deixar de funcionar el 1956. és un dels millors i més monumentals exponents de la llarga vintena que s'han documentat als termes de Fonteta i de Sant Climent de Peralta. Aquests dos nuclis van configurar un dels centres calciners més importants de Catalunya fins a mitjans segle XX, quan es va industrialitzar el procés d'obtenció de calç.
Entre els dies 29 de maig i 5 de juny de 2018 s'hi va fer una cuita tradicional, amb el propòsit de rememorar la importància que va tenir l'ofici al territori. L'activitat, promoguda per l'Ajuntament de Forallac i impulsada i coordinada pel terrisser Josep Matés, va comptar amb la implicació d'un ampli grup de voluntaris, entre els quals hi havia alguns dels darrers calcinaires de la zona. La cuita culminava un llarg procés de preparatius, tant de recerca sobre l'activitat, com de neteja, recuperació i consolidació de l'estructura.



Al llarg del 2017 es va desbrossar l'entorn del forn i se'n va restaurar la seva estructura


La neteja de l'olla, a primers de 2018, va posar al descobert restes de carbonet, cendra i calç de les darreres cuites fetes als anys 30


A la pedrera, situada al costat del forn, es va seleccionar la pedra i es va fer una simulació de com començar la volta


Un cop restaurada la banqueta, cal col·locar minuciosament les pedres de la volta, a sobre de la qual hi anirà tota la càrrega


Després d'un procés molt laboriós i dur físicamen, la clau de volta es va posar el 21 d'abril


El forn es va omplir amb 70 tones de pedra calcària. A sota la més grossa i a dalt la més petita anomenada 'ripiu'


L'encesa del forn es va fer el 29 de maig. Va anar a càrrec de Lluís Feliu, un dels darrers calciners de Fonteta, i de Josep Matés, impulsor de la cuita


La cuita es va allargar, dia i nit, del 29 de maig al 5 de juny. Per alimentar el foc, es van utilitzar més de 4.000 feixines de bruc i arboç, fetes a prop de fitor


ls voluntaris, en grups de 4 (1 fogater, 2 ajudants i 1 tractorista), es tornaven cada 4 hores. Amb les forquetes empenyien les feixines i feien pujar la temperatura, lentament, fins a uns 1.000 graus


Quan la pedra agafa temperatura, el forn ho fa saber escopint foc per la xemeneia. Llavors cal ajustar el tiratge perquè arribi bé a tot arreu


El 6 de juny es va tapar la foganya i es va deixar refredar el forn. eguint la tradició dels terrissers, s'hi va fer una creu a sobre la davantera


El 9 de juny es va començar a desenfornar. Amb l'ajuda del perpal es va fer baixar la volta per poder descarregar el forn


La cuita transforma el carbonat de calci d la pedra calcària en òxid de calci, calç viva. De 70 tones de pedra van sortir 30 tones de calç


En contacte amb l'aigua, la calç viva reacciona desprenent calor i es transforma en hidròxid de calci, calç apagada, que té un aspecte pastós


Fins als anys 60, la calç va tenir un ús molt generalitzat a l'agricultura i a la construcció. Barrejada amb sorra s'aconseguia una pasta amorosa d'una gran duresa quan s'assecava



















**********************************************
A la Revista del Baix Empordà hi ha una publicació que diu:

Forallac inicia el procés per fer una cuita de calç al Forn Gran de Fonteta 

L’Ajuntament de Forallac va iniciar el dissabte 11 de març a les nou del matí el procés que culminarà cap al mes de març de 2018 amb una cuita de calç a l’emblemàtic Forn Gran de Fonteta. Amb aquesta iniciativa es vol homenatjar i recordar la importància que va tenir l’activitat en la configuració social i econòmica del municipi fins al primer terç del segle XX. A diferència d’altres activitats que promou el consistori vinculades a la recuperació d’oficis tradicionals, com són La Carbonera o la Festa del Segar i del Batre, la cuita de calç implica un procés tècnic molt complex i laboriós, que comporta la participació de moltíssimes persones. El projecte tindrà un marcat caràcter commemoratiu, amb l’objectiu d’apropar la memòria i el testimoni d’un ofici que va marcar una època, especialment a Fonteta i a Sant Climent de Peralta. La iniciativa ja fa uns anys que s’estava gestant, atesa la seva envergadura i complexitat tècnica; finalment, s’ha pogut coordinar tota la logística i s’ha iniciat un llarg procés que culminarà cap al mes març de 2018, en una data que es precisarà més endavant, amb la cuita que es farà a l’emblemàtic Forn Gran de Fonteta, situat peu del camí Ral de Fitor. L’activitat es desenvoluparà per fases, amb la col·laboració de voluntaris i algunes de les poques persones que recorden com es feia la calç. El primer pas va consistir en la neteja i el desbrossament del forn, una actuació que ja s’ha fet i que va comptar amb el suport de les persones que assessoraran la cuita: Enric Mateu, Josep Puig i Josep Matés, tots tres veïns de Fonteta. Posteriorment, es valorarà si cal fer alguna actuació de manteniment a l’estructura del forn i es procedirà a obtenir la pedra de calç. D’altra banda, passat l’estiu es prepararan les prop de 3.000 feixines de bruc i arboç que es necessitaran per a la cocció, i es deixaran assecar. A primers d’any es fixarà el calendari per enfornar i fer la cuita: es preveu coure al voltants de 60 tones de pedra calcària. Tot plegat serà possible gràcies a la implicació d’una bona colla de voluntaris, coordinats pel mestre terrisser Josep Matés, de Fonteta, que des de fa uns anys està treballant i coordinant les parts implicades en aquest projecte. També ha estat imprescindible la col·laboració dels propietaris del forn i d’un camp del costat, d’on s‘extraurà el material per a la cuita. La part més difícil de tot el procés consisteix és la càrrega del forn, que se sustenta sobre una volta construïda amb la mateixa pedra que es courà. Sobre aquesta volta es va omplint el forn des de dalt. La volta es començava a aixecar al cim de la banqueta, que era una mena de banc que hi havia al voltant del forn. Quan estava feta la volta, el forn s’acabava d’omplir de pedres fins a dalt de tot. Les pedres més grosses anaven a sota i les més petites a sobre. La fabricació de calç havia estat una de les principals activitats econòmiques de Fonteta i Sant Climent de Peralta fins al primer terç del segle XX. Pràcticament totes les famílies hi tenien algun vincle, ja fos fent llenya, a la pedrera, als forns o en el transport. En aquests nuclis s’hi van donar les condicions òptimes per desenvolupar aquesta indústria: proximitat al bosc, pedra calcària abundant, bones comunicacions i personal que feia feines de temporada i que, per tant, esporàdicament quedava lliure per a treballar de calciner. La calç tenia molts usos: s’emprava per en la construcció, per a la fabricació de morter, per a emblanquinar interior i exteriors de cases, desinfectar fosses, purificar l’aigua, en agricultura, en blanquejar el paper, etc.







***********************************************

Enllaços amb informació:






***********************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada