FORN GRAN D'EN TORRÓ DE FONTETA
FONTETA - FORALLAC - EL BAIX EMPORDÀ
Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/
Forallac inicia el procés per fer una cuita de calç al Forn Gran de Fonteta
L’Ajuntament de Forallac va iniciar el dissabte 11 de març a les nou del matí el procés que culminarà cap al mes de març de 2018 amb una cuita de calç a l’emblemàtic Forn Gran de Fonteta. Amb aquesta iniciativa es vol homenatjar i recordar la importància que va tenir l’activitat en la configuració social i econòmica del municipi fins al primer terç del segle XX. A diferència d’altres activitats que promou el consistori vinculades a la recuperació d’oficis tradicionals, com són La Carbonera o la Festa del Segar i del Batre, la cuita de calç implica un procés tècnic molt complex i laboriós, que comporta la participació de moltíssimes persones. El projecte tindrà un marcat caràcter commemoratiu, amb l’objectiu d’apropar la memòria i el testimoni d’un ofici que va marcar una època, especialment a Fonteta i a Sant Climent de Peralta. La iniciativa ja fa uns anys que s’estava gestant, atesa la seva envergadura i complexitat tècnica; finalment, s’ha pogut coordinar tota la logística i s’ha iniciat un llarg procés que culminarà cap al mes març de 2018, en una data que es precisarà més endavant, amb la cuita que es farà a l’emblemàtic Forn Gran de Fonteta, situat peu del camí Ral de Fitor. L’activitat es desenvoluparà per fases, amb la col·laboració de voluntaris i algunes de les poques persones que recorden com es feia la calç. El primer pas va consistir en la neteja i el desbrossament del forn, una actuació que ja s’ha fet i que va comptar amb el suport de les persones que assessoraran la cuita: Enric Mateu, Josep Puig i Josep Matés, tots tres veïns de Fonteta. Posteriorment, es valorarà si cal fer alguna actuació de manteniment a l’estructura del forn i es procedirà a obtenir la pedra de calç. D’altra banda, passat l’estiu es prepararan les prop de 3.000 feixines de bruc i arboç que es necessitaran per a la cocció, i es deixaran assecar. A primers d’any es fixarà el calendari per enfornar i fer la cuita: es preveu coure al voltants de 60 tones de pedra calcària. Tot plegat serà possible gràcies a la implicació d’una bona colla de voluntaris, coordinats pel mestre terrisser Josep Matés, de Fonteta, que des de fa uns anys està treballant i coordinant les parts implicades en aquest projecte. També ha estat imprescindible la col·laboració dels propietaris del forn i d’un camp del costat, d’on s‘extraurà el material per a la cuita. La part més difícil de tot el procés consisteix és la càrrega del forn, que se sustenta sobre una volta construïda amb la mateixa pedra que es courà. Sobre aquesta volta es va omplint el forn des de dalt. La volta es començava a aixecar al cim de la banqueta, que era una mena de banc que hi havia al voltant del forn. Quan estava feta la volta, el forn s’acabava d’omplir de pedres fins a dalt de tot. Les pedres més grosses anaven a sota i les més petites a sobre. La fabricació de calç havia estat una de les principals activitats econòmiques de Fonteta i Sant Climent de Peralta fins al primer terç del segle XX. Pràcticament totes les famílies hi tenien algun vincle, ja fos fent llenya, a la pedrera, als forns o en el transport. En aquests nuclis s’hi van donar les condicions òptimes per desenvolupar aquesta indústria: proximitat al bosc, pedra calcària abundant, bones comunicacions i personal que feia feines de temporada i que, per tant, esporàdicament quedava lliure per a treballar de calciner. La calç tenia molts usos: s’emprava per en la construcció, per a la fabricació de morter, per a emblanquinar interior i exteriors de cases, desinfectar fosses, purificar l’aigua, en agricultura, en blanquejar el paper, etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada