Seguidors

dimarts, 7 de juny del 2022

CASTELL DE MOLINS o TORRE D'EN BUAC

PONT DE MOLINS - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

Envoltat de vegetació nomès es pot veure pacialment les restes de la torre. Dintre el castell hi havia l’església de Santa Maria.









Dintre aquesta vegetació hi han les restes del castell

Conrreus del voltant




************************************************************
Enllaç amb informació del castell:

Època: segle XI – XII

Descripció:

Aquest castell es troba en un planell enlairat sobre la riba dreta de la Muga. El castell consta d'un recinte murat de planta rectangular amb una torre a l'interior, dels quals en queden pocs vestigis. La torre no està situada la centre sinó a la vora dels murs de la banda de ponent. És de planta circular i només en un tram es conserva fins a bona altura. L'aparell és de còdols escapçats, que es barregen amb carreus no massa ben escairats, de diferents mides. Del llenç de muralla de ponent que era situat prop de la torre pràcticament no en resten vestigis apreciables. En el llenç septentrional hi resta un tram d'uns quatre metres de llargada en la base, que s'estreny en guanyar altura. La banda meridional del recinte, és ocupada per la capella avui molt enrunada.

Notícies històriques:

Documentada el 1125, data d'un conveni entre Ponç Hug I d'Empúries i Ramon Berenguer III de Barcelona.
Bernard Gauzfre de Molins pel que sembla, castlà aquest castell, i fou un dels seus ostatges, que en una data que cal situar entre 1115 i 1164 Jofre de Rocabertí, oferí al comte de Rosselló, pels afers de Requesens.
El castell de Molins era un dels onze castells que s'alçaven en la rodalia del castell de Llers i formaven part de les defenses de la frontera del comtat de Besalú enfront dels dominis dels comtes d'Empúries.

Enllaç amb informació del jaciment:

http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=1&consulta=MCU2KzE3MTM1MiU=&codi=8042

Es tracta del conjunt fortificat de Molins, format pel Castell i la Capella de Santa Maria. Les primeres notícies de la seva existència són en un document de l'any 1122. El castell formava part de la línia defensiva de la frontera entre els comtats de Besalú i el d'Empúries. 

És un recinte murat de petites dimensions i de planta rectangular del que només resten visibles dos costats. A l'interior, a la banda de ponent, hi ha una torre d'homenatge de planta circular, d'uns 1,40 m d'amplada, de la qual es conserva una secció de gran alçada on es poden observar dues voltes de canó que indiquen l'existència de dos pisos. Al mur septentrional es conserva un merlet i una línia d'espitlleres rectangulars molt estretes. Per altra banda, la part destruïda correspon al sector septentrional fruit d'una esllavissada (Badia, 1990). El llenç meridional també ha desaparegut en una bona part. L'aparell de l'estructura indica l'existència de successives reformes. Les parts més ben conservades presenten una estructura en carreus de petites dimensions i grans còdols lligats amb morter de calç. Altres parts de l'estructura presenten un aparell a base de rierencs de mida petita, barrejats amb trossos de terrissa. El primer tipus de parament és, segons Badia, més antic, segurament de la segona meitat del segle XI.
A ponent es troba la capella de Santa Maria. Les primeres notícies de la seva existència són força tardanes (segle XIV). Segons alguns documents sembla que vers la segona meitat del segle XV la capella ja era en ruïnes. Es tracta d'una estructura amb una sola nau i un absis de planta semicircular a la banda de llevant de la qual es conserva la totalitat de la seva planta en alçades molt desiguals, a l'angle sud-oest es conserva un fragment de l'arrencada de la volta que cobria la nau. L'aparell de tota la construcció és semblant al que apareix en sectors del castell, format per còdols grossos i petits carreus lligats amb morter de calç i redreçats en fileres regulars. Aquest tipus d'aparell constructiu, semblant al del castell, és de la segona meitat del segle XI.
No s'hi ha realitzat mai cap tipus d'intervenció arqueològica, si bé s'hi ha efectuat diferents tasques de neteja per part del Grup d'Art i Treball del Centre Excursionista Empordanès.

************************************************************
Altres enllaços amb informació:



************************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada