CASA DE LA CAMPANA
SANT FELIU DE GUÍXOLS - EL BAIX EMPORDÀ
Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/
Sant Feliu de Guíxols té l’origen en el monestir benedictí de Sant Feliu de Guíxols, documentat des del 968. Els seus abats van oferir, entre el 1181 i el 1203, privilegis per als qui s’establissin al nucli creat entorn del monestir. La jurisdicció de la vila la van compartir, des del segle XIII al XIV, el rei i els abats.
Les primeres dades sobre la població de Sant Feliu (guixolencs, feliuencs o santfeliuencs) es remunten al fogatjament del 1380, segons el qual tenia 115 focs.
Després hi hagué 258 focs el 1497 i només 257 el 1553. La població augmentà notablement durant el segle XVII a causa de la immigració de gent procedent de França i d’Itàlia, però l’increment fou frenat per pestes, guerres i altres calamitats. El creixement del segle XVIII fou espectacular a causa del comerç amb Amèrica, l’esplendor de la navegació d’altura i l’aparició de la indústria surera: 466 cases el 1708, 1.543 h el 1718 i 5.090 h el 1787. L’augment continuà amb pocs alts i baixos al llarg del segle XIX (vers el 1860 hi hagué una onada emigratòria vers Nova Orleans que durà fins a la guerra de Secessió) fins a arribar als 11.333 h el 1900, i aleshores s’inicià una regressió fins el 1940 (9.147 h).
********************************************************
Època:
segle XX
Autor: Bernardí Martorell i Puig (Barcelona, 1877 - 1937)
aixecat per Josep Roca Rabell l’any 1911
Descripció:
Edifici entre mitgeres de planta baixa i un pis. La façana presenta una composició simètrica. A la planta baixa, revestida de pedra artificial, hi ha dues portes d'accés als extrems i un conjunt de tres finestres centrat. Al primer pis, de maó vist, una tribuna de gran volada, sostinguda per mènsules, ocupa tot l'ample de la façana. Aquesta planta té quatre obertures rectangulars d'accés a la tribuna, que té a la part inferior una barana de maó calada amb reixes de ferro forjat i coberta de maó sostinguda per fines columnes de secció circular.
És remarcable el coronament de trencadís
policromat, damunt del ràfec de maó vist.
********************************************************
Altres enllaços amb informació:
https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/09/la-casa-de-josep-roca-rabell-la-rambla.html
https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8604
********************************************************
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada