Seguidors

dilluns, 22 d’agost del 2022

SAFAREIG DE LA CANALETA

CALDES DE MONTBUI - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Safareig públic d’aigua termal que es va construir a mitjan del segle XX. L’aigua del safareig prové de la font de la Canaleta, encara avui en dia es buida i es neteja diàriament i s’omple de nou durant la nit. La construcció del conjunt, obra de Manel Raspall i Mallol que era l’arquitecte municipal, data de l’any 1929.










Fer safareig al safareig

Si s’hagués rentat sempre de manera individual o amb rentadora mecànica, mai no hauria nascut la locució fer safareig.

Tothom sap que fer safareig no vol dir ni construir un safareig ni tan sols rentar la roba, sinó que vol dir, segons el diccionari “xafardejar, xerra de tot i res, de tothom i de ningú...”

De la mateixa manera, si les assecadores haguessin existit sempre, ara no diríem que hi ha roba estesa...

Fer bugada, per exemple, no només vol dir rentar la roba o xafardejar, també vol dir “confessar”.

És clar que amb això de la brutícia també ens trobem que els draps bruts els podem fer públics, els podem rentar a casa (la roba bruta es renta a casa) o podem deixar algú com un drap brut mentre fem safareig.

Centre d’interpretació de l’aigua termal

L’any 2006 l’ajuntament de Caldes de Montbui, amb el suport del Departament de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat de Catalunya, crea el Centre d’Interpretació dels Safareigs de l’Aigua Termal per donar un nou impuls a la conservació del patrimoni arquitectònic, la identitat de l’aigua termal i la memòria històrica dels safareigs. Per això s’hi fan obres de restauració, es milloren les condicions per a les persones que opten encara per rentar-hi la roba, i també es dóna a conèixer als visitants els diferents aspectes, històrics i socials, que envolten aquests safareigs amb aigua termal, únics a Catalunya.

La funció dels safareigs

En l’època en què les rentadores mecàniques encara no existien, els safareigs eren molt concorreguts, fins al punt que durant algunes hores del dia no hi havia lloc per a tothom. L’horari d’obertura era de les cinc del matí fins a les quatre de la tarda.

L’encarregat, un empleat municipal, obria el portal d’accés a la matinada i, a la tarda, una vegada els safareigs s’havien tancat al públic, s’ocupava de buidar-los i netejar-los per tal que durant la nit es tornessin a omplir. Cent anys després, aquestes tasques encara perduren gràcies al fet que nombroses persones han mantingut la tradició d’anar-hi a rentar.

En aquell temps, les eines que les bugaderes feien servir per anar al safareig eren ben curioses: el cistell de vímet, per transportar la roba; la pastilla de sabó, sovint de producció casolana; la monyeca, que era una bosseta de tela amb una pastilla a dintre i servia com a blanquejador; la galleda de zinc, per remullar la roba; el porronet de lleixiu; el picador de fusta, per picar i estovar la roba; i, finalment, la canya per pescar-la en cas que caigués a l’aigua.

L’arquitecte Manel Raspall

(Barcelona,1877 – La Garriga , 1937)

Manel Joaquim Raspall i Mallol, nascut a Barcelona el 24 de maig de 1877, va ser deixeble de Lluís Domènech i Montaner durant els estudis d’arquitectura a la Universitat de Barcelona. Aquest mestratge es manifestarà en els seus treballs, especialment a les vil·les modernistes que va construir a diferents poblacions del Vallès Oriental.

L’any 1905 va començar la seva activitat com a arquitecte municipal a diverses poblacions del Vallès Oriental com ara Cardedeu, l’Ametlla del Vallès, la Garriga, Granollers i Caldes de Montbui. Les primeres obres de Raspall van ser d’estil modernista, però posteriorment va evolucionar cap al noucentisme i, finalment, cap a l’Art Decó.

Manel Joaquim Raspall i Mallol

Lluís Domènech i Montaner

La Font de la Canaleta

La construcció dels safareigs va coincidir, en alguns pobles, amb l’arribada de l’aigua corrent a les cases. Aquest fet pot explicar la dimensionalitat que va adquirir l’obra del safareig amb la construcció d’una font ornamental anomenada “la Font de la Canaleta” de l’arquitecte Manel Raspall i situada a l’entrada del mateix safareig.

El safareig de la Canaleta s’alimenta de l’aigua termal d’aquesta font, mentre que l’aigua de la font arriba de la plaça de la Font del Lleó, on es troba el brollador natural. Al brollador originari l’aigua es manté tot l’any a una temperatura de 74º C, però el pas de l’aigua d’un lloc a l’altre fa que es refredi progressivament i assoleixi una temperatura mitjana de 48º C a la font, 45º C al safareig més petit que serveix per esbandir i 38º C al safareig on es renta la roba.

Referència històrica del safareig de la Canaleta

El safareig públic de la Canaleta es va construir el 1929, data que apareix gravada la font del safareig. El 1925 l’Ajuntament va comprar un solar amb la finalitat, segons consta a l’arxiu històric, “de dotar el veïnat d’aigua termal i dependències annexes per a la higiene i neteja públiques”. L’obra va ser encarregada al llavors arquitecte municipal Manel Raspall.

Com la majoria dels safareigs, la Canaleta té una forma senzilla ja que la funcionalitat i l’economia són les premisses bàsiques d’aquestes obres municipals. Així, la forma rectangular amb coberta és la més habitual.

L’any 2005 l’Ajuntament va impulsar la rehabilitació del safareig a través d’una Escola Taller, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu.

La cultura de l’aprofitament de l’aigua als safareigs

A Catalunya, la cultura de l’aprofitament de l’aigua es manifesta  molt clarament en aquestes construccions de finals de segle XIX: els safareigs.

El safareig públic va ser un veritable avenç en la feixuga feina de rentar roba, fins que va arribar l’aigua corrent a les cases i, sobretot, fins que als anys cinquanta es va popularitzar la rentadora mecànica. Tot i això, el costum d’anar als safareigs es va mantenir fins a la dècada dels setanta.

Actualment, Caldes de Montbui conserva els safareigs en funcionament i encara hi ha persones que els utilitzen. A més, han esdevingut un signe d’identitat per les seves característiques singulars, ja que s’emplenen amb aigua termal. L’aigua termal afavoreix, en gran mesura, el rentat de roba, perquè la deixa molt més neta, blanca i suau.

********************************************************************

Enllaç amb informació:

https://patrimonicultural.diba.cat/element/safareig-public-de-la-canaleta

Descripció:

Safareig públic de planta rectangular, situat dins d'una estructura de planta rectangular, amb la coberta a doble vessant i de teula àrab. Els murs són de totxo, arrebossats i pintats. Té vàries obertures rematades per un arc de mig punt que permeten entrar la llum, sense cap tancament vidrat o de fusta. Per accedir al safareig s'han de baixar unes escales on podem trobar la font de la Canaleta, construïda l'any 1929. Un cop dins del recinte, per sota de les escales hi ha una pica de pedra, amb un broc de grans dimensions per on surt l'aigua calenta. D'aquí passa al safareig. Té rentadora als quatre costats. La façana acaba amb una cornisa feta amb filades de maó, que amaguen la coberta.

Observacions: 

Durant el treball de camp s'ha observat la presència de bugaderes fent bugada.

Història:

El safareig es va construir l'any 1929 sota la direcció de Manuel Raspall. El seu bon estat de conservació es deu a un taller-escola que el va restaurar l'any 2005 i, a més, està dotat de plafons informatius elaborats pel museu Thermàlia dins el projecte de conversió dels safareigs termals en centres d'interpretació de l'aigua termal. En tot cas, el safareig és un element urbà característic de molts pobles, on al seu voltant hi havia tot un món exclusiu de les dones. El safareig era un espai de neteja i de relació social. Era el lloc de trobada i de fet petar la xerrada entre rumors, sorolls barrejats de cops de pala sobre la roba mullada del frec de les pastilles de sabó i un continu circular de l'aigua. L'arribada de l'aigua corrent a les cases i la posterior introducció de les rentadores, va fer que els safareigs públics caiguessin en dessús. Després d'una època d'abandó, i per sort, alguns d'aquests safareigs amb aigua calenta encara s'utilitzen per rentar-hi roba o grans peces, però en general, resten allunyats del que va ser el seu sentit de ser. Actualment és un equipament d'ús públic i d'accés lliure els matins de dilluns a dissabte.

********************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8671

https://www.caldesdemontbui.cat/actualitat/avisos/reobertura-del-safareig-de-la-canaleta-i-el-de-la-portalera.html

********************************************************************


 

 

 


 

 

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada