Seguidors

diumenge, 17 de març del 2024

EL PEDRÓ - MONUMENT A MOSSÈN CINTO VERDAGUER 

i

RACÓ DE MOSSÈN CINTO VERDAGUER

FOLGUEROLES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



Jacinto Verdaguer y Santaló  nasqué en aquest poble al 19 de maig del any de N+S 1845









Inaugurat el dia 8 de maig de 1908





Erigit a iniciativa de "Catalunya Vella" de la ciutat de Vich.


Enllaç amb informació:

Època: segle XX any 1908

Descripció:

Monument commemoratiu en homenatge al poeta Jacint Verdaguer i Santaló, fill il·lustre de Folgueroles, bastit amb carreus de pedra de la zona (gres) ben escairats. Està format per un basament troncopiramidal amb la part posterior arrodonida, damunt del qual s’assenta un pinacle rematat amb decoració figurativa i floral. Aquest pinacle està ornamentat amb una sanefa decorada amb motius florals i vegetals, disposada en els laterals i la part posterior del mateix. A la part superior hi ha les imatges esculpides del Sagrat Cor, la Verge de Montserrat, Santa Eulàlia i Sant Francesc, representades amb túniques i assentades damunt de petites peanyes. Coronant l’estructura hi ha una roseta ornamentada de quatre cares. En un dels laterals hi ha un carreu gravat amb la següent inscripció “ERIGIT A INICIATIVA DE “CATALUNYA VELLA” DE LA CIUTAT DE VICH”, mentre que a l’altre lateral hi ha gravat “INAUGURAT EL DIA 8 DE MAIG DE 1908”. La cara frontal del monòlit està formada per un cos disposat a mode d’estela, que es separa del pinacle a partir de mitja alçada. Està decorat amb un medalló de marbre amb l’efígie del poeta, el monograma de Jesucrist “IHS” en tres llengües diferents i la següent inscripció: “El poeta M. Jacinto Verdaguer y Santaló nasqué en aquest poble al 17 de Maig del any de N+S 1845”. Tant el monograma com la inscripció presenten les lletres daurades. Sota de la inscripció hi ha un escut de Catalunya. El monument està flanquejat per cinc pilars de pedra amb decoració estriada, situats a l’alçada de la sanefa ornamentada del pinacle i units amb baranes de ferro forjat.

Història:

La construcció d’un monument commemoratiu dedicat a Jacint Verdaguer a Folgueroles, la seva població natal, s’inicia l’any 1904 per iniciativa de l’associació Catalunya Vella, una entitat vigatana de caire catalanista vinculada als cercles eclesiàstics. El projecte fou encarregat a l’arquitecte Josep Maria Pericas i Morros i la primera pedra fou col·locada i beneïda el 5 d’abril de l’any 1908. La pedra utilitzada per a la seva construcció (gres de Folgueroles) fou extreta de la pedrera de l’Arumí i cedida pel seu propietari, Joan Casarramona. Els picapedrers de Folgueroles van treballar en la seva construcció de forma gratuïta. Tant les imatges religioses com el medalló de marbre foren esculpits al taller de Barcelona de l’escultor Joan Carreras, mentre que la inscripció del frontal i els monogrames de Jesucrist són obra de l’escultor Ramon Baltús de Vic (el daurat de les mateixes anà a càrrec del pintor de Vic Ramon Torrents). Finalment, el pedró de Mossèn Cinto fou inaugurat el 8 de maig de l’any 1908, coincidint amb la celebració del cinquantenari dels Jocs Florals de Barcelona. Fou un acte multitudinari al que assitiren nombroses personalitats del món de les lletres i de la cultura catalanes, així com representants polítics i religiosos, al marge de bona part de la població folguerolenca i, per extensió, de la comarca.

El relleu amb les quatre barres situat a sota de la inscripció del frontal fou restituït l’any 1994 a partir de fotografies i a instància del Patronat de la Casa Museu Verdaguer. Pel que sembla, probablement entre els anys 1923 i 1930 (dictadura de Primo de Rivera), havia estat mutilat.

Jacint Verdaguer i Santaló 

(Folgueroles 17 de maig de 1845 - Vallvidrera 10 de juny de 1902)

L'autor del monument va ser 

Josep Maia Pericas Morros 

(Vic 27 d'agosy de 1881 - Barcelona 1 d'abril de 1966)

Altres enllaços amb informació:

https://www.folgueroles.com/poble/Mw==

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/22810

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/folgueroles/tots/monument-a-mossen-cinto-verdaguer

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=11211

**********************************************

Darrera el monument i al costat de l'església i ha el racó de Mossèn Cinto.








Enllaç amb informació:

Època: segle XX any 1952

Descripció:

Espai enjardinat de planta rectangular, creat en homenatge al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer. Està situat damunt d’una plataforma de pedra a la que s’accedeix mitjançant dos graons bastits amb grans carreus de pedra. Està format per una petita bassa de planta irregular, que incorpora un brollador circular bastit en pedra a l’interior. En un extrem de la bassa hi ha un petit monòlit rectangular de pedra picada, utilitzat també com a jardinera. El monòlit està gravat amb la següent inscripció: “Rosari de brillants, / oh font!, entre ses mans, / qui així t’esgrana? / T’esgrana del cor seu, / per la Mare de Déu, / ma dolça pàtria”. Es tracta de la darrera estrofa del poema Fontalba, escrit per Jacint Verdaguer i inclòs a la seva obra Pàtria (1888). L’espai es completa amb uns bancs correguts bastits amb lloses de pedra i està presidit pel relleu El Sembrador, obra de l’escultor Manolo Hugué situat al mur de migdia de l’església parroquial de Santa Maria.

Història:

El Racó de mossèn Cinto fou dissenyat per l’arquitecte de la Diputació de Barcelona Camil Pallàs i Arisa, en motiu del cinquantenari de la mort del poeta Jacint Verdaguer, fill il·lustre de Folgueroles. El projecte tenia la intenció de reconvertir l’antiga sagrera de Folgueroles en un espai d’homenatge al poeta folguerolenc. S’havia d’inaugurar el 10 de juny de l’any 1952, però la celebració del Congrés Eucarístic Internacional a Barcelona en les mateixes dates, va fer que la celebració s’ajornés fins el 24 d’agost del mateix any. Durant la celebració es va aprofitar per fixar de forma definitiva el relleu El Sembrador, de l’escultor Manolo Hugué, al mur lateral de l’església. En origen, la bassa comptava amb nenúfars i en el monòlit-jardinera s’hi van plantar lliris (aquestes plantes foren replantades l’any 1994). Posteriorment es va eliminar el broc d’on brollava l’aigua i es va crear el sortidor actual. Pels voltants dels anys 90, l’espai comptava amb una caseta de pedres on es col·locaven les figures del pessebre per Nadal. El mes de maig de l’any 2021, abans de la celebració de la Festa Verdaguer, l’espai fou rehabilitat i actualitzat. Es van retirar els xiprers originals de l’any 1952 i es va recuperar la forma original del parterre plantat amb espígol, romaní, gessamins i rosers. El folguerolenc Joan Vilamala dedicà una cançó a aquest espai.

Altre enllaç amb informació:

https://www.folgueroles.com/poble/MTI=

********************************************************





********************************************************




********************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada