Seguidors

divendres, 8 de març del 2024

FONT DEL FERRO i AQÜEDUCTE

PINEDA DE MAR - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





Segle II – III

Restes d’un aqüeducte romà que transportava l’aigua des de la zona de Can Bufí fins al lacus de la vil·la romana de Can Roig. Aquest tram conserva un sol arc i les restes de paviment d’opus signinum  típicament romà. En aquest mateix indret també hi ha la popular Font de Ferro, una mina d’aigua ferruginosa ben coneguda a la contrada, l’aigua de la qual es va perdre amb la construcció de l’autopista.
















***********************************************
Enllaç amb informació:

El paratge de la font del Ferro s’emplaça en una fondalada sota Sant Pere de Riu, dins els dominis de l’antic mas de Can Marquès (Tordera).

Per ell discorre una torrentera que desguassa a la riera de Pineda. La fondalada va quedar parcialment desfigurada amb la construcció de l’autopista c-32, l’any 1994. L’entornes degradà i va suposar la desaparició d’una mina d’aigua ferruginosa força popular (d’aquí el seu nom de Font del Ferro). A partir de 2007 es fan diverses intervencions ciutadanes i es recuperen la font i els voltants, per bé que amb un doll d’aigua diferent de l’antic.

A pocs metres, tot salvant la torrentera, en època romana es bastí una arcada que s’inclou dins la mateixa conducció d’aigua que el tram d’aqüeducte de Can Cua (Pineda de Mar). L’arcada s’ha consolidat en dues intervencions arqueològiques complementàries al llarg de 2012.

L’aqüeducte, segons l’estudi de F.Prat i Puig, era una obra hidràulica que prenia l’aigua de la riera de Pineda poc més amunt de Can Bofí. Al llarg d’un recorregut d’uns 3,5km més o menys paral·lel a ella, arribaria fins a l’indret de la masia de can Roig (Pineda de mar), on s’han documentat vestigis d’un establiment romà que probablement era propietat d’un important terratinent, promotor d’aquesta notable infraestructura.

El canal de l’aqüeducte salva el torrent de la Font del Ferro mitjançant una bella arcada única de mig punt, de 3, 13 metres de diàmetre i una alçada de 3,40m sobre el llit del torrent. Damunt d’ella transcorre la conducció amb un paviment impermeable de morter de calç i picadís de teula (opus signium) propi de les tècniques romanes. El canal tindria una coberta de protecció, ara desapareguda. Al sud de l’arcada, les excavacions arqueològiques van demostrar que la sèquia gira cap a la riera de Pineda.

***********************************************

Altre enllaç amb informació:

https://www.pinedademar.cat/el-municipi/noticies/5802

***********************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada