Seguidors

divendres, 1 de març del 2024

EL SAFAREIG

LA POBLA DE CLARAMUNT - L'ANOIA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



El safareig és una de les més rellevants expressions d'obra civil al nucli de la Pobla Nova. Era on les dones anaven a rentar i "fer safareig". S'alimenta del torrent de Can Pujol. L'estructura actual, coberta amb una petita teulada, teula àrab sobre bigues i llates de fusta a un sol vessant, es construï el 1784, tot i que no s'ha de descartar l'existència a'algun element similar més antic.







Any 1784



***************************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVIII any 1784

Descripció:

Es tracta d'una estructura recentment rehabilitada, ubicada al pendent d'un carrer del nucli històric, consistent en un safareig cobert per una teulada a una aigua suportada per pilars de maó i recolzada sobre la façana d'una casa. La bassa principal és un gran receptacle rectangular fet a base de blocs de pedra i mesura 4 x 1'75 m. Un dels blocs de pedra centrals de l'estructura porta inscrita la data de la seva construcció: 1784.
El safareig és alimentat per les aigües del torrent de Can Pujol. Antigament, l'aigua que sobreeixia era conduïda a una bassa per regar els horts del mossèn; però a l'actualitat, l'aigua torna de nou al torrent de Can Pujol. Just al costat, on actualment hi ha una placeta pública, hi havia hagut l'antic escorxador, avui desaparegut. Així, l'entorn del safareig s'ha convertit en un petit punt d'esbarjo, on seure una estona o prendre la fresca. Per tant, tot i perdre la seva funció original de rentador de roba, el lloc segueix acomplint una funció com a espai públic.

Història:

Abans de l'arribada generalitzada d'aigua corrent a les cases i de la invenció de les rentadores mecàniques, la gent acostumava a rentar la roba bé directament al riu o, ja més avançadament, en rentadors públics ubicats a les afores de les poblacions, que a la vegada eren un punt de trobada social. A Catalunya, l'època àlgida dels safareigs públics s'estén de 1850 a 1960.
Als qüestionaris de Francisco de Zamora de l'any 1790 ja es fa constar que a la vila hi havia ‘un lavadero que sirve para todos los individuos de la villa', encara que no se n'indica l'emplaçament. Atesa la data de 1784 gravada al mateix safareig, amb tota probabilitat els qüestionaris s'estan referint a aquesta infraestructura.

***************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/5900

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4504

https://www.lapobladeclaramunt.cat/continguts/8-el-safareig.html

***************************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada