Seguidors

dilluns, 14 de juliol del 2025

CASA PRAT

VIC - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Escut de forma de pell de toro. El camper és de divisió quarterada i els elements heràldics que s'hi representen són un falcó damunt de la mà enguantada del falconer i sota tres estrelles, un castell, una àguila i un lleó. Està timbrat per un casc i els acompanyaments són fullatges acabats en volutes tant als flancs com al cap i a la punta. Cal destacar-ne el treball acurat dels baixos relleus, les proporcions ajustades i la claredat compostiva de l'escut que compleix les normes heràldiques: els contorns ben definits, les càrregues omplen la superfície del camper sense tocar les vores, els animals representats en actituts de ferotgia i l'eliminació de tota mena d'elements superflus. La seva ubicació en un lloc enlairat, entre dos balcons, i en una façana sense cap més ornament, produeix que apareixi molt més realçat.


*************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVIII

Descripció:

Casa senyorial de planta poligonal, amb la façana nord seguint el traçat itinerant del carrer vers el portal de muralla de Santa Eulàlia i la façana sud sobre un pany d'aquesta. L'edifici consta de planta baixa, primer pis i golfes. És cobert a dues vessants amb el carener orientat d'est a oest. La façana nord guarda un cert eix de composició vertical amb un ampli portal de pedra amb arc escarser i motllurat. Al primer pis s'obre un balcó amb llosana de pedra damunt el portal i petites obertures a les golfes. Al mateix edifici hi ha altres obertures de tipologia diversa. Cal remarcar les cotxeres amb amplis arcs de pedra i barana de forja. La façana sud, adossada a la muralla, presenta un eix de composició descentrat, amb diverses obertures a la planta que donen pas a una petita sortida sobre el terraplè de la muralla. També s'hi obren diversos balcons amb llosanes de pedra motllurades al primers pis i balconets i petites obertures a les golfes. Cal remarcar un escut nobiliari centrat a sobre del balcó principal. Els angles de l'edifici i totes les obertures presenten carreus de pedra.

La façana posterior, que dona a la rambla dels Montcada, compta amb un escut de forma de pell de toro. El camper és de divisió quarterada i els elements heràldics són: un falcó damunt la mà d'un falconer amb guant i sota tres estrelles, un castell, una àguila i un lleó. Està coronat per un casc i apareix una decoració de fullatges acabats en volutes tant als flancs com al cap i la punta.

Descripció de la façana:

Exceptuant la planta baixa de la façana al carrer, les obertures s'ordenen en eixos verticals sobre la paret de tancament fonamentalment plana. El coronament és a base de ràfec inclinat amb colls de fusta vistos. Materials: Pedra picada en portals d'entrada, brancals i llindes de les obertures. Llosa de balcó i escuts. Ferro forjat en baranes i reixes. Acabat de façana arrebossats. Elements arquitectònics a destacar: Tots els elements de pedra i de forja. El vestíbul, l'escala principal d'accés, el jardí i les decoracions interiors. Conservació de la façana: Alguns desperfectes en elements de pedra i acabats de façana. La llosa de balcó de la façana al carrer està partida.

Dades històriques:

Les renovacions començades al sector al segle XVII van produir, com a conseqüència, la construcció de nombroses cases senyorials durant tot el segle XVIII. Aquesta casa segurament és construïda a l'època de la casa Parrella al segle XVIII. (pg 396 "La ciutat de Vic i la seva Història"). La casa Prat, situada a l'interior de l'antiga muralla, és un exemple de la transformació de la ciutat medieval en ciutat barroca. Al s. XVIII es va obrir el cinyell de les muralles i es va urbanitzar el circuït de les rambles. El 1694 havien quedat en desús les muralles, els corredors interiors que les aïllava i els terrenys van passar a ésser propietat particular on es construïren les cases Parrella i Prat bastint els jardins en el pas de muralla. El 1775 va desaparèixer el portal de Santa Eulàlia, del qual només en quedà una part de la torre poligonal que encara avui es conserva. Les reformes urbanes d'aquesta època, són obra de la família Morató, que van contribuir a donar fesomia barroca a la ciutat. La casa Prat és obra dels germans Morató i els seus salons estan decorats per Marià Colomer.

*************************************************

Altre enllaç amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=17144

*************************************************

 

 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada