Seguidors

dimecres, 9 de juliol del 2025

LA SAGRERA D'ULLÀ

ULLÀ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

Amb la feudalització, a inicis del segle XI, la violència i els abusos per part dels senyors feudals sobre la pagesia eren habituals. Per tal de posar-hi fre, l’església va promoure el moviment de Pau i Treva, amb el qual es van establir un seguit de normes molt estrictes.

Una de les mesures fou la reinstauració de la sagrera, espai al voltant de l’església i cementiri al qual se li atorgava un caràcter sagrat i estava prohibit cometre-hi cap acte violent. En la majoria de llocs l’àrea sagrada s’establia en 30 passes al voltant del temple (1 passa = 1 metre), que es podia delimitar amb creus de fusta, amb un petit mur o amb un fossat.

Amb el temps, senyors i pagesos dels entorns de les parròquies es van anar agrupant al voltant del temple, atrets per la protecció que aquest els oferia, instal·lant-hi alguna casa, corrals, sitjars o cellers per tal de salvaguardar les collites. Aquesta doble funció va fer que aquests espais també s’anomenessin celleres.

En alguns casos es van acabar fortificant amb muralles i, fins i tot, es van haver d’ampliar per encabir-hi nous habitants.

Aquest procés, conegut com ensagrerament, ha significat l’origen  de l’hàbitat concentrat i de la trama urbana de molts pobles de la Catalunya Vella, coma a Ullà.

La sagrera avui

El traçat dels carrers de la Muntanya i de l’Església, situats a uns trenta metres de Sant Andreu, ens recorden els límits originals d’aquest espai sagrat, i el carrer del Portal ens indica una de les entrades al nucli original del poble.

Excavacions arqueològiques realitzades l’any 2019 davant la porta de l’església de Sant Andreu han documentat tot un seguit de tombes que es poden datar entre els segles X i XVIII. Aquestes testimonien l’ús d’una part de la sagrera com a cementiri.


Recreació realitzada de la sagrera d'Ullà
Dibuix: Jordi Sagrera


Una de les tombes més antigues (segle X) documentades al cemenetiri situat davant l'església de Sant Andreu.
Fotografia: Marc Bouzas


Restitució dels límits de la sagrera d'Ullà a través del traçat dels carrers actuals. En vermell la zona excavada on es van localitzar diverses tombes.


Portal del carrer de la Volta









Església de Sant Andreu




**************************************************








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada