Seguidors

divendres, 11 de juliol del 2025

UNA PREMSA DE VI DE L'ÈPOCA ROMANA

BELLCAIRE D'EMPORDÀ - EL BAIX EMPORDÀ 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

A partir de l’arribada dels romans a Empúries la romanització del territori va ser molt intensa. Són nombrosos els vestigis d’aquest període que es coneixen i que s’han conservat a l’Empordà, com és el cas de Bellcaire amb quatre jaciments arqueològics d’època romana al municipi: el Mas Gusó, el Puig Moragues, la Quintana i l’Era de Can Llapart, on ens trobem ara.

Al jaciment del Mas Gusó, sobre un petit establiment de l’època ibèrica, al segle I dC es va aixecar un edifici de bell nou de caire militar, una statio, que posteriorment va derivar en una vil·la que va ser abandonada al segle III dC.
La presència de fragments ceràmics d’època romana republicana (segle I aC) al Puig Moragues, indiquen que el lloc podria haver fet la funció de vigilància i control del territori durant els primers anys de la romanització.
A la Quintana les restes localitzades en superfície i algun dipòsit que aflora entre els marges, fan pensar en una altra vil·la, també amb una vida llarga entre els segles I – III dC.
Els vestigis documentats a l’antiga Era de Can Llapart o de Can Sales, excavats l’any 2000, corresponen a una premsa de vi romana de l’època republicana, del s. I aC. Malgrat el seu mal estat de conservació, la intervenció arqueològica va poder identificar 4 àmbits: la sala de premsatge (1), l’espai del contrapès (2), l’aljub amb una capacitat de 2.500 litres (3), i un magatzem (4). El tipus de premsa de biga o de lliura, com aquesta, es va perfeccionar en època romana i es va mantenir invariable fins a inicis del segle XX.
El cultiu del vi es va intensificar en època romana, tant pel consum propi com per a una producció a gran escala pensada per ser exportada pel mediterrani. Les restes de Bellcaire segurament corresponien a un edifici més extens, una vil·la, que fou malmesa amb el creixement del poble en èpoques posteriors. En aquest cas, però, el vi que s’hi produïa molt probablement només anava destinat al consum local.
Actualment, de totes aquelles restes només en sobreviu l’aljub, que es va integrar amb la construcció dels nous apartaments i que encara és visible.


1-sala del premsatge 2-espai de contrapès 3-aljub 4-magatzem


5-anquer 6-biga 7-cargol 8-femella 9-lliura 10-plat de premsa 11-llibant 12-espadelles 13-timó





**********************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada