Seguidors

diumenge, 13 de juliol del 2025

LA MOTA DE VERGES

VERGES - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

La mota de Verges

El passeig oficiós de la vila

La mota, situada als afores del poble, és un mur de contenció, construït en el segle xvii, per a evitar que les sobtades avingudes del Ter inundessin el nucli habitat i, alhora, preservar les collites dels horts i els camps de conreu que hi ha entre el riu i la població.

Fins a la construcció dels embassaments de Sau, Susqueda i el Pasteral, les inundacions eren força habituals. La gran riuada de 1932 trenca la mota al terme de Verges, fet que motiva l’aixecament d’un nou tram. Altres avingudes memorables que causen danys en camins i camps de conreu són les dels anys 1940, 1982 i 2020.

Per la seva extraordinària bellesa i biodiversitat, l’indret ha esdevingut oficiosament el passeig de Verges, que joves i grans recorren diàriament, a peu o en bicicleta, i on comparteixen tertúlies tot gaudint de la privilegiada vista que els ofereix l’elevació del sòl. A més, forma part del recorregut de la Ruta del Ter, que ens mostra el ric patrimoni natural dels paratges per on transcorre aquest riu.

A la riba del Ter, hi trobem el parc del Riu, un antic espai de lleure i de menjades familiars i d’amics, amb zona de pícnic i accés a l’aigua, recuperat des del 2007.


Vista parcial de Verges des de la mota. Foto Joan Nugué


Detall del traçat de la mota a Verges i Canet de Verges


Vista aèria de la mota de Vereges ressegintel riu Ter, on es pot apreciar la bellesa de l'entorn i el patrimoni natural de què gaudim. Fons Ajuntament de Verges










El municipi de Verges (9,1 km2) és dominat majoritàriament per unes fèrtils terres de conreu cultivades. El poble està situat al damunt d’una petita elevació a la vora esquerre del Ter per evitar las habituals inundacions provocades pel riu. Aquesta característica és pròpia de tot l’Empordà, on els nuclis històrics estan ubicats en elevacions per evitar les terres planes inundables de les conques del Ter i del Daró.

En el recorregut del Ter per la plana empordanesa, les seves aigües son interceptades per petites rescloses. Una de les més importants és la de Colomers, de la qual arrenca el rec del Marquès de  Sentmenat o rec del Moli. Així, aquesta sèquia passa pel mig del poble de Verges, construït al segle XVIII, on es molia el blat per convertir-lo en farina.

Fent una mica d’història recordarem que l’actual rec del Molí o de Sentmenat ressegueix amb força fidelitat una antiga branca del Ter que suposadament desembocava al nord de l’Escala. Aquesta doble desembocadura feia que el riu esdevingués un recurs estratègic indiscutible per a la geopolítica de l’època medieval.

Així és que en temps de Ponç Hug IV, comte d’Empúries, la branca nord del riu va ser tallada per motius estratègic militars perquè les inundacions del Ter deixaven aïllada la capital del comtat emporità, Castelló d’Empúries.

D’aquesta manera, doncs, totes les aigües anaven cap a Torroella de Montgrí i l’Estartit, possessions del rei catalanoaragonès, etern rival del comte d’Empúries.


Pont sobre el riu Ter amb Verges al fons

**************************************************






**********************************************



















 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada