Seguidors

diumenge, 13 de juliol del 2025

REC DEL MOLÍ i MOLÍ DE VERGES

VERGES - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Rec del Molí


Rec del Molí l'aigua que porta prosperitat

El rec del Molí o canal de Setmenat neix a la resclosa de Colomers i desemboca a l’Escala. El trobem documentat, juntament amb el molí, des del segle xiii; més endavant, amb la construcció del rec de l’Estany, aquests elements esdevindran essencials en el desenvolupament econòmic de la vila. En passar per Verges, feia de reforç defensiu de la muralla, però també servia per a regar cultius, abeurar el bestiar, rentar-hi la roba i moure les moles del molí fariner i arrosser. Avui dia, al rec del Molí, hi trobem els molins de la Salvetat (a Jafre), de Verges, de Bellcaire i de Sant Vicenç (a l’Escala). Aquest rec és l’eix vertebrador de tot un sistema de regadiu que irriga hortes, cultius d’arrossars i de cereals, i arbres fruiters. El seu curs actual és el més semblant al que podia haver estat un antic braç del riu Ter, desviat l’any 1301 pels comtes d’Empúries durant la disputa amb el comtat de Barcelona.

Després de deixar el poble, el rec transcorre paral·lel al camí Vell de Bellcaire, un indret de terres baixes i de terreny planer que els amants del senderisme i de la natura poden resseguir per gaudir de l’essència del Baix Ter.

Molí, el motor econòmic de tota una època

El molí de Verges, situat a l’angle sud-oriental de la muralla, és un edifici del segle xiii, amb posteriors remodelacions durant els segles xviii, xix i xx (encara podem veure la data de 1779 a la porta de la façana principal). Havia estat molí hidràulic fariner dels senyors de la baronia de Verges en el segle xv. Just en aquest indret s’obria l’antic «portal del Molí», que era l’accés sud al clos emmurallat. Famílies com els Marimon, els Albert, els Sentmenat o els Ciutadilla deuen bona part de la seva fortuna a l’explotació dels recursos hídrics proporcionats pel rec i transformats pel molí. A l’inici del segle xx comença a funcionar com a central hidroelèctrica, activitat que cessa a les darreries del mateix segle. Actualment regula, per mitjà d’una comporta, l’entrada i el nivell de l’aigua al canal. Si volem veure el traçat del rec, l’altra banda del molí i la resta de muralles, haurem de baixar fins a la carretera principal C-252, on observarem que el rec deixa Verges per a seguir el seu curs cap a Bellcaire d’Empordà. Si continuem fins al carrer dels Valls, trobarem un tram de la part oriental de la muralla i una torre de planta quadrada d’uns 12 m d’alçada.

Antiga construcció amb arcada d’obra de rajol damunt la bassa. Foto: Josep Esquirol. Font: Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (MASLE).

El rec del Molí resseguint la muralla, amb un dels característics ponts d’accés a les cases. Foto: Valentí Fargnoli. Font: Arxiu Municipal de Verges - Fons Ajuntament de Verges.

Dibuix de la secció de l’edifici del molí. Llinàs i Pol, Joan: «Evolució històrica i arquitectònica del molí de Verges (Verges, Baix Empordà)», Novenes Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona, Museu d’Arqueologia de Catalunya, L’Escala Empúries (2008), p. 521-524.

El Molí





**************************************************
Rec del Molí




































***********************************************

Enllaços amb informació:





***********************************************




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada