Seguidors

divendres, 11 de juliol del 2025

EL MOLÍ DE BELLCAIRE D'EMPORDÀ

BELLCAIRE D'EMPORDÀ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




Els safareigs de Bellcaire



Posseir un molí suposava tenir una gran font de riquesa, però tenir la propietat del canal de rec i els seus molins et convertia en el senyor més important d’aquelles terres. Aquest és el cas dels barons de Verges, més tard el marquès de Ciutadilla i finalment el marquès de Sentmenat.

El molí de Bellcaire (molí del marquès de Ciutadilla), és un dels 5 molins que feia funcionar el rec del molí o rec de Sentmenat. Aquest, un dels canals més llargs de la contrada (20 km), s’inicia a la resclosa de Colomers, que amb uns 300 m de llargada talla en diagonal el curs del Ter i desvia part de les aigües. Antigament feia funcionar el molí de la Salvetat de Jafre, el molí de Verges, el molí de Bellcaire, el molí nou de Bellcaire i el molí del marquès de Dou a l’Escala.

El molí és d’origen medieval, tot i que actualment la part visible correspon a reformes arquitectòniques que al segle xviii el marquès de Ciutadilla va promoure per adaptar part de l’edificació en residència, tal com es pot veure en algunes inscripcions de les finestres.

Era un molí fariner i arrosser, però també accionava una serra per fabricar esclops i, com tants altres de la zona, a inici del segle xx es va aprofitar per fer funcionar una central hidroelèctrica.

Malgrat que l’interior de l’edifici ha estat fortament modificat, encara conserva els elements bàsics de funcionament d’un molí. El rec omple la bassa, de 8 x 10 m de superfície i 5 m de profunditat. De la bassa una part es desvia cap al rec i l’altra entra a sota del molí pel cadiral, passant per la pinta que reté les matèries orgàniques en suspensió. Encara es conserva el bagant, la comporta amb la roda que permet regular l’aigua de la bassa. Antigament, quan el molí funcionava, l’aigua passava pel carcabà (part inferior del molí) i feia moure el rodet i amb ell les moles i finalment tornava cap al canal.

Part de l’aigua de la bassa es desviava i s’aprofitava per conduir-la als safareigs públics del poble, situats al costat sud de la part baixa del molí. Encara es conserven i són visitables.

CIUTADILLA-SENTMENAT

El marquesat de Ciutadilla fou creat per Felip V l’any 1702 i va recaure en la família Meca-Caçador i de Cartellà. Aquests havien heretat els drets dels barons de Verges (vescomtes de Rocabertí) sobre l’explotació de les aigües. L’any 1824 el marquesat fou heretat per la família de Sentmenat, que continuaren l’explotació del canal i dels molins de Jafre, Verges i Bellcaire. El canal encara és propietat de la família Sentmenat. 



Esquema de funcionament d'un molí fariner
1- sala de moles 2-tremuja 3-moles 4-farinera 5-carcabà
 6-pany de la canal 7-arbre 8-rodet 9-banc i alçador 10-canal de desguàs


Llinda del molí de Vergesamb l'escut del marquès de Ciutadilla










************************************************











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada