Seguidors

dilluns, 19 de febrer del 2018

ANTIGA ESTACIÓ DE BOMBEIG D'AIGUA DE LES ARENES
Palafrugell

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

L'obra la va disenyar l'ingenier Modesto Hernández-Villaescusa Perxés nascut a Oñate (Guipúscoa) i traspassat a les Costes del Garraf el 22 d'octubre de 1936 crec que per motius de la guerra civil,indicar que era germà de l'antic alcalde de Palafrugell el senyor Antoni Hernández-Villaescusa Perxés els anys 1949-1954 i 1954-1958 i fill del senyor Modesto Hernández-Villaescusa y Ros de Medina vicerrector i catedràtic de la Universitat d'Oñate.
Descripció i informació a:
página 96 que diu:
L’estació de captació i elevació de les Arenes es troba al paratge de les Carreres, al sud de la vila, al costat de l’inici de la Via Verda. Era l’estació elevadora d’aigües que emmagatzemava i distribuïa l’aigua extreta dels pous de la zona i la feia pujar al dipòsit del Molí de Vent. L’Ajuntament en va encarregar el disseny a Modest Hernández-Villaescusa l’any 1928. L’edifi ci, a part de servir d’habitatge a l’operari que controlava el bon funcionament de l’estació, servia per protegir el pou i les bombes que n’elevaven l’aigua. L’edifi ci consta d’una enorme cisterna amb una bonica volta de rajols. L’antiga estació i el pou de la Granota, també anomenat pou Fabra, van contribuir a provar de solucionar el problema de l’aigua del poble. L’any 1925 l’alcalde Josep Beltran va decidir fer el projecte del pou de la Granota. El novembre del 1929, el pou de la Granota va començar a treure aigua. Havia de proporcionar uns 800 m3/ dia, i així ho va fer a l’inici, però la tardor de 1930 es va començar a assecar el pou, i només n’extreia 150 m3/ dia, insufi cient per als requeriments del moment. L’any 1961 en sortien 70 m3/dia. Va ser el primer pou de captació d’aigua potable de Palafrugell situat a la plana de l’Aubi, a la zona anomenada les Arenes, d’aquí el nom. Va deixar de funcionar quan van entrar en joc els primers pous de Torrent i l’entrada en servei de l’empresa SAUR. Avui l’estació elevadora de les Arenes està abandonada. Des de l’Ajuntament de Palafrugell s’ha proposat en alguna ocasió ubicar un centre d’interpretació de l’aigua a l’edifi ci, de propietat municipal des del 1926, adquirit a l’època per 1.500 pessetes.

Altre enllaç amb informació sobre l'adecuació de l'exterior de l'antiga estació:
que diu:

Publicat en Premsa Serveis Municipals el 16 de febrer de 2018
L’Àrea de Serveis de l’Ajuntament de Palafrugell ha realitzat, al llarg de les últimes setmanes, diversos treballs d’adequació de l’exterior de l’antiga estació de bombeig d’aigua de les Arenes.  
Aquesta instal·lació ha estat en desús durant molts anys i restava en molt mal estat de conservació, i per aquest motiu s’ha dut a terme algunes actuacions de millora, sobretot del recinte exterior on s’ha arreglat el mur perimetral i s’ha instal•lat una nova tanca de filat reixat de color verd, atès que l’antiga es trobava molt deteriora i trencada. Entre les actuacions que ha realitzat l’Àrea de Serveis de l’Ajuntament també s’ha desbrossat el perímetre i el interior del recinte i s’han tret les piles de terra i runa que s’havien acumulat al pati de l’estació.
L’estació de captació i elevació d’aigua de les Arenes es troba situada al paratge de les Arenes, al costat de la Via Verda i dels horts comunitaris. Antigament era l’estació elevadora d’aigües que emmagatzemava i distribuïa l’aigua extreta dels pous de la zona i la feia pujar al dipòsit del Molí de Vent.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada