Seguidors

dilluns, 26 de febrer del 2018

 RECINTE FUNERARI I CAPELLA DE SANTA MAGDALENA D'EMPURIES
Sant Martí d'Empúries - l'Escala - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresahttps://joandalmaujuscafresa.blogspot.com.es/




Al panell informatiu hi diu:
Al llarg de l'antiguitat tardana (segles IV-VIII) i l'epoca medieval (segles VIII-XV), la ciutat d'Empúries estava emplaçada en l'actual nucli de Sant Martí d'Empúries. Diversos assentaments rurals s'erticulaven a l'entorn d'aquesta ciutat. Entre aquests hi havia Santa Magdalena, de la qual, els treballs arqueològics han permès distingir la seva evolució arquitectònica. 
L'origen de la construcció és un recinte funerari cristià del segle V d.C.,el qual, en el segle VI, es converteix en una església cristiana amb espais funeraris a l'entorn. Posteriorment en el segle VIII, es transforma en una església de creu llatina sobre la qual s'aixeca una torre campanar i s'habiliten noves cambres funeràries en les x¡zones exteriors.
Per causes desconegudes, aquesta església rural va ser abandonada en el segle X, sense que hi hagi estructures ni enterraments posteriors.













Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:
Situat prop de Sant Martí d'Empúries, originalment (segle V) va ser un recinte funerari cristià que aproximadament un segle després es va convertir en capella, amb una necròpolis al costat. Posteriorment, cap al segle VIII, es converteix en una església amb planta de creu llatina i campanar al creuer. Degué ser abandonada cap al segle X, per causes desconegudes.







Altre enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Període: segle VIII-IX
Estil: pre-romànic
DESCRIPCIÓ
L'església de Santa Magdalena d'Empúries, avui en ruïnes, formava part del conjunt de capelles de la rodalia d'Empúries. Està situada a 1Km. al sud-oest de l'antiga vila d'Empúries i a 2 Km. a ponent de la vila de l'Escala, i a uns 200 metres de les restes de Santa Margarida. Abans havia estat coneguda com "Santa Margarida II" fins que es va poder esbrinar la seva dedicació.
L'església apareix integrada al conjunt de construccions (cambres funeràries) d'una necropoli. Capella de reduïdes dimensions, de nau única amb absis trapezial, amb transsepte ben definit. Els murs s'han conservat en alçades molt minses, arriben a 1 m. en la majoria de les parts; únicament destaca el de migdia que es conserva en tota la seva alçada, i permet descobrir que el temple estava cobert per volta.
CRONOLOGIA
Construcció pre-romànica datable entre els segles VIII-IX.
Excavada en els anys 1955-1957.
BIBLIOGRAFIA
VVAA, L'Empordà II a Catalunya Romànica, vol. IX. Barcelona, 1990, pàg. 461-464























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada