Seguidors

dissabte, 24 de febrer del 2018

CASA ILLA o CAN BONANY
Viladamat - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:

Època: inici segle XX
Descripció:
Situada dins del nucli urbà de la població de Viladamat, al nord del casc antic del poble i delimitat per la plaça de l'Església i els carrers de les Escoles i de les Hortes.
Edifici aïllat de planta quadrada, envoltat de jardí, format per tres cossos adossats, el central amb la coberta de quatre vessants i distribuït en planta baixa i dos pisos, i els laterals d'una sola planta superior i amb la coberta plana amb terrassa. El cos central està format per cinc crugies perpendiculars a la façana principal i tres més de paral·leles. Els dos cossos laterals presenten galeries al pis, bastides amb set arcs de mig punt emmarcats amb pedra i sostinguts per fines columnes amb capitells decorats. En general, les obertures de l'edifici són rectangulars i estan emmarcades en pedra, exceptuant tres portals de llinda plana i permòdols, situats a les façanes laterals i posteriors. La façana principal té, a la planta baixa, finestres simples i als pisos, balcons exempts amb les llosanes sostingudes amb mènsules. Davant del portal d'accés, el qual és d'arc rebaixat emmarcat en pedra, hi ha un cos de planta quadrada adossat. A la planta baixa hi ha un porxo cobert amb volta d'aresta, sostinguda per tres arcs rebaixats sostinguts per quatre columnes de pedra, amb els basaments i els capitells decorats. El primer pis es converteix en una tribuna formada per tres arcs de mig punt per banda, amb columnes i capitells, i està delimitada per una barana d'obra. A la segona planta hi ha una terrassa descoberta. L'interior de la casa presenta un vestíbul d'accés amb l'escala al fons. Les estances estan cobertes per voltes rebaixades de maó amb tensors, i també voltes de llençol.
La construcció està arrebossada i pintada, amb les cantonades bastides en pedra.
 
Notícies històriques:
Aixecada pels volts de l'any 1925, al costat del que aleshores s'anomenava la plaça Nova i que actualment queda integrada a la plaça de l'Església.






Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:

Edifici dels anys vint del segle XX, aïllat amb jardí, situat prop de la plaça de l'Església. Està construït en un estil que evoca els grans masos vuitcentistes. Té planta quadrada coberta amb teulada a quatre vessants. L'entrada està presidida per un porxo encolumnat de dos pisos i compta a amb sengles galeries porxades a les façanes laterals.



Altre enllaç amb informació:
que diu:

DESCRIPCIÓ
Edifici aïllat de planta quadrada i tres pisos d'alçada, encara que en els laterals aquests queden reduïts a dos d'alçada. Presenta cinc crugies perpendiculars a l'entrada i tres de paral.leles. El centre està ocupat per l'escala. Les crugies estan cobertes per voltes rebaixades de maó amb tensors i també per voltes de llençol. Al primer pis, les cantonades de la façana principal es converteixen en terrasses amb columnes i arcs de mig punt. Al segon pis, les crugies laterals són terrasses descobertes.
Façana centrada per un cos que sobresurt endavant, que en planta baixa emmarca l'entrada amb un gran porxo d'arc rebaixat sostingut per quatre columnes. En el primer pis es converteix en una tribuna quadrada de planta quadrada sostinguda per tres arcs de mig punt amb columnes, i en el segon pis acaba en terrassa.
CRONOLOGIA
Casa construïda entorn a 1920 per l'arquitecte Isidre Bosch Bataller.


Si algú té més informació pot aportar-la a aquesta pàgina, gràcies.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada