Seguidors

dimecres, 16 de gener del 2019

ESGLÉSIA I CONVENT DE LES SAGRAMENTÀRIES
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa











Enllaç al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: Època contemporània Segles XIX - Època contemporània Segles XX
Autor: Ramon Callís, mestre d'obres (1886)
Data de construcció: 1886 i 1961
Descripció:
Conjunt d'edificis organitzats al voltant d'un claustre, de planta baixa, dos pisos superiors i sota-coberta, format pel convent i l'església amb planta de creu llatina i d'una sola nau. La façana del carrer de l'Escola núm. 11, és d'una ampliació de 1961, de planta baixa i tres pisos.

La imatge és de l'any 1957, obra del taller Sadurní. Pel que fa a la fornícula pot correspondre a una intervenció a l'edifici l'any 1886.
La fornícula és de pedra i es troba situada a l'angle de l'edifici; constituïda per un arc de mig punt reforçat per un sobre arc amb impostes i dues boles fent la funció de capitell. Està coberta per un frontó triangular a la punta del qual hi ha un cercle. El sant també de pedra és d'inspiració simbolista tot i que pertany a la imatgeria popular, porta l'hàbit de franciscà amb els rosaris, caputxa i mira cap al cel en una actitud mística. Està protegit per un vidre amb un marc de metall. La fornícula constitueix una fita urbana considerable, molt vistosa a l'angle de l'edifici i esdevé gairebé la protagonista del lloc, tot apropiant-se d'un espai arquitectònic. Del sant és destaca la voluntat de plasmar-lo amb un convincent misticisme. Sant Francesc de Paula va ser un franciscà conventual que va fundar l'orde dels mínims i que es va retirar a la vida eremítica. El conjunt, d'altra banda, se situa en una zona de gran significat religiós en el passat, davant de la catedral, prop de l'església dels Dolors, el Museu Episcopal i forma part del Convent de les Sagramentàries.

Subsòl
Medieval Comtes de Barcelona, Medieval Consolidació Corona Aragó, Medieval Baixa Edat Mitjana, Modern XVI - XVII, Modern Segles XVIII – XIX.
Espai d'habitat i convent amb restes d'estructures domèstiques i un finestral gòtic. Les restes visibles corresponen a un convent del segle XIX amb reformes a finals d segle, al centre històric de Vic, prop de la catedral. Rehabilitacions a causa de les constants reformes interiors, hi ha documentada una reforma al 1886, moment en que va aparèixer un finestral gòtic i es modificà tota l'estructura urbanística de la zona. Durant la intervenció de 1993 s’evidencià l’existència de com a mínim quatre etapes concretes d’ocupació i transformació de la zona. Fase I. Correspondria a època medieval (segles XI-XII), amb l’encara existència d’un mur romànic conservat al mur del cantó oest, al carrer de l’Escola. Al subsòl del solar es documentà alguna resta constructiva corresponent a aquesta època. Fase II. Segles XV-XVI. Restes arqueològiques possiblement associades a l’existència de construccions relacionades amb la manufactura de la pell. Es documenten materials arqueològics ceràmics d’aquest moment. Fase III. Segle XVII. Transformació dels espais amb l’anul·lació de la porta oberta a la paret romànica. Fase IV. Segle XIX. Amortització de l’espai. Moment en què es construeix el convent de les Sagramentàries, enderroc dels edificis existents i conversió de la zona en un jardí elevat. a zona En aquest espai també s'hi ubica l'antic Carrer de Sant Bernat. Es creu que aquest carrer que es troba actualment sota el jardí de les Sagramentàries, i que continuava a través de la Plaça del Bisbe Oliba fins a l'altar de Sant Bernat Calbó de la Catedral. Es desconeix l'estrat de preservació de les restes, ja que es va anul·lar el carrer en una rehabilitació del nucli antic, al 1906. Es creu però que les restes arqueològiques preservades sota el carrer van ser destruïdes parcialment o de forma total amb les obres del 1907 i per la construcció de les Sagramentàries, moment en que es va variar el traçat inicial.

Jardí
En realitat es tracta d'un jardí perdut en realitzar l'edifici del Col·legi d'arquitectes que amb la coberta enjardinada salva la presència de verd.
Jardí sobre coberta de l'Edifici de la Seu del Col·legi d'Arquitectes de Vic. Pavimentat de graves i amb jardinera correguda al voltant amb planta vivaç diversa. Arbres de port petit i arbustiva omplen la resta de l'espai, també amb varietat d'espècies. Destaca la gran vinya verge que cobreix la enorme mitgera amb els edificis a est.



Jardí del claustre
Jardí de claustre que es conserva correctament en la meitat de la superfície i l'altra meitat ha estat pavimentada amb formigó. Els parterres de formes geomètriques, estan vorejats de pedra i el paviment es de grava. és ric en diversitat d'espècies. En l'arcada est hi ha una pèrgola de ferro amb parra.


Mur
Mur de pedra de tancament, originàriament tancava l'hort i el jardí del convent de les Sagramentàries. Posteriorment, amb la construcció de l'edifici del Col·legi d'arquitectes en substitució de la casa del mossèn, va passar a ser part de la paret de tancament del garatge. Són elements arquitectònics singulars normalment provinents de transformacions d'edificis antics que formen part de les façanes actuals. Són elements importants des del punt de vista històric, tipològic, artístic i testimonial.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada