Seguidors

dimarts, 27 d’abril del 2021

BALNEARI CODINA i TORRE MARIA

TONA - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 









Abans dels anys vint del segle passat, al costat de la carretera de Manresa només hi havia el balneari i la torre Maria, l’hotel i restaurant dels banyistes. Al costat, es va formar un singular conjunt residencial amb les torres: Canals, Caminal, Bohigues, Sant Lleí...Més tard, es va construir el majestuós Hotel Prudenci, d’estil racionalista, i es va obrir l’Hostal Puig. Ben a prop, hi ha la font del Ferro. Pel creixement de les darreres dècades, avui aquest barri ja no queda separat de la resta del poble.L’edifici original tenia trets noucentistes, amb planta quadrada de dos pisos i teulada a quatre vents. El balneari actual també reflecteix les reformes dutes a terme al llard del temps, sobretot l’engrandiment del 1929. Les cantoneres són de pedra treballada. Una galeria de barrots motllurats que imiten la pedra envolta part de les parets exteriors. Els finestrals tenen arcades semicirculars. Sobre la teulada, hi ha una torreta.

Cronologia

1910 – El doctor Francesc Terricabras i Cornellà va fer l’estudi de les aigües trobades prop de la carretera de Manresa.

1913 – A iniciativa de la família Codina, propietària de les terres on hi ha la deu, es va obrir el balneari. Aquesta família, des del 1876, tenia una fàbrica de cadires.

1929 – Es va engrandir l’edifici.

1984 – El balneari Codina va tancar.

1990 – Adquirit pel doctor Francesc Terricabres i Felius, aquest establiment va reobrir oferint nous serveis fins  l’any 2015.

2016 – Deixa de ser balneari per utilitzar-se com a espai formatiu.


















Enllaç amb informació del balneari:

que diu:

Època: inici segle XX

Descripció:

Un xalet d'agradable aspecte de planta baixa més dues plantes teulada als quatre vents i planta quadrada. A la façana principal i a la dreta de la casa hi ha una galeria amb barrots de baranes artificials millorada amb materials d'imitació de pedra. Totes les cantonades són de pedra treballada.
Hi ha amplis finestrals amb arcades semicirculars. Dalt de la teulada hi ha la data de 1913. Al costat dret hi ha una petita torreta per a repòs. Destaquen també els detalls de ferro forjat així com una escala a la façana esquerra i la porta exterior d'entrada.
L'hotel està construït a la vora de l'Hotel Codina (que oferia els serveis d'hotel) en el que es troben les instal·lacions hidroteràpiques. Una ampliació en els anys vint amb una terrassa mirador li dóna l'aspecte actual. La deu d'aigua del balneari va trobar-se al 1913.

Notícies històriques:

La primera font d'aigües sulfuroses es va descobrir per casualitat prop del mas de la Font el 1874. Van ser la troballa d'un pagès que volia ampliar el seu pou. Fou estudiada i donada a conèixer pel metge de Tona, el Dr. Antoni Bayés i Fuster, varen ser analitzades al laboratori de Mme. Curie i l'any 1878 van rebre un guardó a l'Exposició Universal de París.
Les prospeccions efectuades a continuació van donar lloc a la implantació de diversos balnearis, el que va convertir Tona en un apreciat centre balneari i d'estiueig.
El balneari Codina (1912) és el darrer que es va construir ja que les aigües de la deu es descobriren a principis del segle XX. L'estudi el va realitzar el doctor F. Terricabras i Comella. El balneari va estar obert al públic fins l'any 1984, i al 1929 va gaudir d'una ampliació.

Enllaç de la Torre Maria que va ser l'hotel residència del balneari Codina:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=85&consulta=MCU0KzA4MjgzMCU=&codi=33029

que diu:

Època: inici segle XX

Descripció:

La Torre Maria és una edificació construïda a principis del segle XX com a hotel, atesa la seva proximitat al Balneari Codina. Actualment és una casa plurifamiliar que conté 6 habitatges: 2 en planta baixa, 2 al primer pis i 2 al segon pis. La casa és interessant en tant que exemple d'arquitectura residencial de l'entorn del Balneari Codina i Parc de la Font del Ferro. Destaca el llenguatge arquitectònic en la composició de les façanes així com l'entorn del jardí.

Notícies històriques:

La Torre Maria es va construir com a hotel residència del balneari Codina, inaugurat el 1913. Durant la Guerra Civil espanyola es va reaprofitar l'edifici i es va utilitzar com a hospital de sang. El 1940 es va canviar l'ús pel de residencial, amb la consegüent remodelació de la distribució interior. L'any 2007 es du a terme una rehabilitació integral, es remodelen els sis habitatges, però es conserva el caràcter tradicional de l'edifici.





Altres enllaços amb informació:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada