Seguidors

dimecres, 28 d’abril del 2021

MAS BELLVER

COLLSUSPINA - EL MOIANÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

Sovint en trobo llocs molt agradables i sorprenents, el Moianès es un d’ells i Collsuspina una descoberta molt recomanable de visitar i gaudir. 

Volia agrair al propietari de la finca les seves explicacions sobre la vida agrària relacionada amb la llet de vaca ecològica i les seves dificultats que comporta explotar aquesta activitat. Li vaig comprar uns litres de llet i dir que es un excel·lent producte, moltes gràcies i de segur i si no hi ha impediments el tornaré a visitar.

Article publicat relacionat amb les dificultats d'aquesta explotació.

https://www.naciodigital.cat/noticia/203045/mas/collsuspina/punt/llen/ar/mil/litres/llet/vaca/ecol/gica?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&territori=NacioDigital&fbclid=IwAR1ixYoiAaUJUID0HgSYf33WMwIqMbdwIgE8rJfVm_uBUTlhXV399a-ILrk#Echobox=1590495438


Aquest mas es troba just en arribar a l'Església de Sant Cugat de Gavadons






Església de Sant Cugat de Gavadons


Al catàleg publicat per l'Ajuntament de Collsuspina diu:

Edifici cobert originàriament per teulada a dues vessants i orientat cap a sud-est. A la façana principal hi ha un portal de pedra treballada. Al davant hi ha també una lliça amb pedra treballada que ajunta dos edificis ja més moderns. Al voltant del cos original s’hi anaren fent ampliacions essent l’última, en la part posterior, de 1915. Davant la casa hi ha una era ben conservada i una cabana.

Forma part de les edificacions històriques del municipi que antigament formaven part de la parròquia de Sant Cugat de Gavadons i passà a formar part del terme de Collsuspina, junt amb altres masies, amb la definitiva organització del municipi a l’any 1897. La primera data que podem disposar en quan a la seva notificació històrica del segle XVI concretament l’any 1553.

L’edificació ha estat un mas dedicat i vinculat a l’activitat agrícola i ramadera que no ha sofert transformacions volumètriques importants llevat dels coberts impropis del segle passat.

Edifici d’interès històric i arquitectònic que manté la tipologia clàssica de masia.

La incorporació de la masia en el catàleg es justifica tant pels valors arquitectònics de la seva tipologia com pels valors històrics i de manera significativa també pels valors paisatgístics per la situació en que es troba que ha personalitzat el territori al llarg del temps.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada