Seguidors

divendres, 2 d’abril del 2021

CAN BATLLES o CAL GUARDIANA 

MOIÀ - EL MOIANÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/








Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segles XVIII – XIX // XX

Descripció:Casal de tres pisos, format per tres cossos de desigual alçada i que s'adapten a la corba que fa el carrer. Té pedra ben treballada a les cantonades, la resta és reble arrebossat de tal manera que imita carreus de pedra. Conté un esgrafiat amb dues figures que sostenen un cistell amb fruites tropicals. La planta baixa té quatre portals adovellats i tots rectangulars excepte el principal que és escarser i amb motllures.Totes les obertures són adovellades i en destaca una finestra amb ampit i motllures on hi ha un bust treballat de perfil que recorda la figura d'un indi.La coberta és de teula àrab a dues vessants.

Notícies històriques:La llinda del portal d'entrada principal porta la data de 1801, data probable de la construcció de la casa. L'arrebossat, així com el dos esgrafiats (el de la façana principal i uns gerros amb flors de la lateral) daten de l'any 1935. Són un xic insòlits els motius decoratius (tant l'indi de la finestra com les fruites tropicals dels esgrafiats ) fet que fa pensar en la hipòtesi de si la casa havia estat d'algun indià o d'algú relacionat amb les amèriques. 

El nom de can Guardiana li ve d'un dels seus últims guardians (masovers), ja que va ser una dona. Al llistat de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya apareix únicament amb el nom de cal Guardiana. Els Batlles són una família arribada a Moià a finals del segle XV procedents de la Cerdanya. Eren paraires i comerciants i varen ser una de les més influents dels segles XVII i XVIII. També eren propietaris de terres. Al segle XIX varen marxar cap a València. Els esgrafiats daten de l'any 1935. . Personatge destacat fou Marià Batlles y Amat (Moià 1798-València 1865), metge i polític. Va ser diputat en diverses ocasions i rector de la Universitat de València (1856).

Altres enllaços amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=6&consulta=MCU0KzA4MTM4NSU=&codi=16695

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10023



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada