Seguidors

dimecres, 21 d’abril del 2021

CA L'HOSPITALER  o MAS DE LA CREU

ULLASTRET - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Edifici del segle XVI situat a la cantonada entre el carrer de la Notaria i el carrer Major, (les 2 vies per on el nucli antic es va començar a expansionar als segles XIV i XV) i just davant d’una antiga creu de termes de la qual només es conserva la base. A la façana del carrer de la Notaria hi ha un portal adovellat i una petita finestra amb llinda sobre mènsules decorades. Al mur del carrer Major destaquen un finestra amb decoració en baix relleu i la data de 1580.

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/2021/04/basament-de-la-creu-de-terme-dullastret.html







Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI

Descripció:Casa de dues plantes emplaçada entre el carrer de la notaria i el carrer major, a l'extrem occidental d'aquest vials, al punt on conflueixen a l'esplanada on hi havia el padró o creu de terme del qual només resta "in situ" el basament. Per la seva situació la planta de l'edifici és lleugerament trapezial. A la façana del carrer de la notaria hi ha un portal adovellat i sobre d'ell una petita finestra amb llinda sobre mènsules que presenten unes senzilles motllures ornamentals. Al mur del carrer major hi destaca una finestra amb decoració en baix relleu a la llinda (una flor i fullatge), inscrita en un triangle i l'any 1580 incís. Altres obertures són modificades modernament. El mur de ponent té adossat nivell del pis. Hi ha tres finestres; la central, convertida en porta d'accés a la terrassa, té llinda, motllurada, la data 1587.

A l'interior, als baixos, hi ha voltes de canó i arcades. Una escala accedeix al pis (amb sostre d'embigat i a la porta hi ha, en baix-relleu, una creu amb peanya, dos motius geomètrics hexagonals i l'any 1573.




*****************************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada