Seguidors

dimecres, 21 d’abril del 2021

CAN TORROELLA o MAS MARTORELL

ULLASTRET - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Mas situat al camí que accedeix al poble des del costat sud-est. Construït al segle XVI, conserva elements arquitectònics remarcables. A la façana de llevant hi ha un gran portal adovellat amb l’emblema dels picapedrers esculpit al centre.

Sobre el portal hi ha un finestral gòtic germinat decorat amb arabescos. A la part superior de la finestra hi ha un emblema (erosionat) sostingut per dos personatges esculpits amb baix relleu a cada banda i coronat amb una àliga amb les ales esteses, símbol de poder i noblesa.

Les finestres del mas conserven els tradicionals festejadors, uns pedrissos situats a la part interior, per seure-hi i conversar. A la mateixa façana ni ha una finestra mes petita que també és decorada amb arabescos. A la façana posterior del mas s’hi conserva una finestra coronella amb arquets de punt rodó i amb columna capitell.







Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI

Descripció:

Masia de pla rectangular, coberta a dues vessants sobre els murs més llargs; el sector meridional amb teulada a més baix nivell que la resta. A la façana principal, orientada al SE, hi destaquen les obertures decorades gòtic- renaixentistes. La portalada és d'arc de mig punt i grans dovelles; a la clau, dins un relleu heràldic hi figuren incises quatre eines agrícoles. Damunt la porta s'obre un gran finestral geminat, sense mainell; els dos aquests conopials tenen d'intradós un complicat arabesc calat; central al damunt hi ha un baix - relleu on dos angelots simulen sostenir un ressalt heràldic dins del qual hi ha rastres d'una inscripció amb caràcters gòtics ja pràcticament esborrada. Una motllura, a mena de trencaaigües, ressegueix el contorn del llindar i acaba, a l'altura de la llum de l'obertura, amb dues mènsules que afiguren testes humanes alades: el conjunt és rematat al cim de tot, per una àguila en relleu, amb les ales esteses. Al sector oriental del mur hi ha una altra finestra d'arc de mig punt, decoració d'arabesc calat i impostes amb tema floral.

Al mur posterior NW, hi destaca una finestra coronella gòtica, geminada, d'arquets de mig punt i mainell de fina columneta i capitell ornat amb fullatge i rosetes al cimaci tema que es repeteix a les impostes. A la vora hi ha una altra finestra, de simple arc conopial i l'altre d'èpoques més tardanes, uns coberts a la façana, un cos perpendicular al mur posterior i un allargament vers el SW. A l'interior hi ha voltes de canó de rebles i morter. La distribució del pis se centra a la sala major, modernament compartimentada i amb el sostre reformat. Les portes que la comuniquen amb altres estances presenten senzilles ornamentacions. Una d'elles és d'arc de mig punt emmarcat per motllures amb detalls de tema vegetal. Les Finestres conserven els festejadors.



Altre enllaç amb informació:

***************************************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada