Seguidors

dimecres, 21 d’abril del 2021

 LLOTJA o PLAÇA COBERTA D'ULLASTRET

ULLASTRET - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


La plaça coberta d’Ullastret, o pòrtic comunal, coneguda popularment amb el nom de la Llotja, és una edificació que pel seu estil arquitectònic es pot datar dels segles XIV-XV. Aquest era un tipus d’edifici bastant corrent als pobles de l’Empordà. Eren espais de titularitat municipal que tant podien servir per a la venda de productes com per celebrar-hi les assemblees dels caps de les famílies dels pobles. El pòrtic d’Ullastret és l’únic edifici d’aquest tipus que s’ha conservat sencer fins avui dia a l’Empordà. Fou construït fora  del recinte fortificat que protegia el nucli històric d’Ullastret, davant del portal d’accés, a l’altra banda del fossat. És de planta rectangular de 10,50 m. de llargada per 9,510 m. d’amplada, amb una coberta a doble vessant sostinguda per dos arcs apuntats. La façana de migdia era oberta i l’altra banda estava tancada i comunicava amb el carrer dels Bous mitjançant un portal d’arc de mig punt.
























Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XIV-XV

Descripció:Llotja gòtica formada per dos grans arcs diafragmàtics apuntats, de dovelles ben tallades, sobre pilars adossats, que sostenen una teulada de doble vessants sobre embigat i cabirons. Els recinte cobert, de forma rectangular, s'obre vers llevant en tota l'alçada mitjançant un dels arcs que dona al carrer de l'hospital (paral·lel a la muralla). A ponten es comunica amb el carrer Major o dels Bous per una petita arcada o portada, de punt rodó amb impostes ornades amb senzilles motllures.

A cada costat lateral, adossats a les façanes, hi ha uns pedrissos d'obra.
A l'angle NE hi ha una vella teiera de forja. Les façanes de les cases que donen a l'interior de la llotja i algunes d'adjacents, han estat molt malmeses per reformes modernes en llurs obertures.

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=9725

https://www.catalunyamedieval.es/llotja-ullastret-baix-emporda/

http://www.pedresdegirona.com/terresdegirona/baix_emporda_ullastret.htm

************************************************************************








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada