Seguidors

divendres, 18 d’octubre de 2019

CAN LAPORTA - CENTRE CULTURAL DE L'ALBERA
LA JONQUERA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa













Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVIII
Descripció:
Casa de planta irregular que consta de planta baixa, dos pisos i golfes, ubicada a la cantonada entre el carrer Major i el carrer Vell. La coberta és a dues aigües. Mentre que a la banda del carrer Major les finestres dels dos pisos queden alineades amb les tes de la planta baixa, a la banda del carrer Vell la disposició de les obertures és menys simètrica : hi ha finestres de diverses dimensions i una balconada seguida que avarca dos finestres, suportada per una gran mènsula. A la façana principal trobem una petita fornícula emmarcada per dues columnes, a l'interior de la qual hi ha una petxina d'inspiració clàssica. Totes les obertures han estat emmarcades per carreus de pedra ben escairats. Els murs de maçoneria han estat arrebossats.
Notícies històriques:
A la llinda de la porta principal trobem una inscripció mixta en llatí i castellà: "NULLA SINE FIDELITATE VIRTUS / MIS HIJOS EN 1769 ME HAN RENOVADO". Això fa suposar existir una antiga construcció probablement de finals del s. XVII o inicis del s. XVIII que va ser restaurada en 1769.

  


Al catàleg del patrimoni arquitectònic publicat per l'ajuntament de la Jonquera diu:

Data: segle XVIII – any 1769

Casa senyorial que manté les característiques tipològiques originals de l’època basades en una confrontació volumètrica unitària i contundent i una composició amb domini del massís sobre el buit amb obertures reduïdes emmarcades amb carreus de granit motllurats i balcons incipients també de granit, com a reflexe d’una tradició constructiva encara simple. La façana principal al carrer Major es jerarquitza sobre les altres amb una composició  simètrica estricte a partir de tres eixos verticals d’obertures.
Fruit de modificacions posteriors apareixen balcons amb mènsules i una petita fornícula emmarcada per columnes, tot i que es mantenen l’austeritat formal i l’absència de concessions ornamentals.

Enllaç amb informació sobre el rellotge de sol que hi ha a una de les façanes:

que diu:

Descripció:
Quadrat amb la part superior amb un arc rectilini, orientació sud-est, marques horàries a les hores de les 6 del matí a les 5 de la tarda, en cicles de 12 hores, la línia de les 12 és vertical, numeració romana, gnòmon de vareta, amb un cercle al pol del gnòmon que es troba centrat en el quadrant, rellotge d'autor, emmarcat, deteriorat amb parts del quadrant que s'han desprès.


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada