Seguidors

dimarts, 1 d’octubre del 2019

CAPELLA DE SANT GAIETÀ
CASTELLTERÇOL - EL MOIANÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Benedicite gelu et frigus, domino, benedicite glaces et nives, domino


Enllaç de l'Antonio Mora Vergés

Restaurada el 1883, en costat del matí té encastada la llinda d'un antic pou de gel, amb una invocació piadosa[BENEDICITE GELU ET FRIGUS, DOMINO. BENEDICITE GLACES ET NIVES, DOMINO ],,referent a l'antic i lucratiu comerç del gel,(gel i fred, beneïu el Senyor, glaços i neu, beneïu el Senyor).

Joan Capdevila, en el seu excel·lent treball “ les poues, Una industria desapareguda “ ens explica, en relació tant a la ¨capella, com a l’advocació del seu titular :
“La indústria del gel estava acollida al seu patró Sant Gaietà, el qual té dedicada una ermita a escassa distància de la Ginebreda i a uns dos-cents metres de la carretera de Castellterçol a Moià, en el terme municipal de Castellterçol. Per la festa patronal del gremi, Sant Gaietà, s’hi feien lluïdes trobades (aplecs), on tots els del gremi i els amics i jovent, hi celebraven l’aplec. Es feia una missa solemne que solia cantar el Cor Parroquial; després en eixint de missa, es jugava a la virolla i s’hi rifaven llonganisses, coques i ous. Tenim fotografies de primers del segle XX de Josep Gallés on s’hi veuen a moltes persones davant l’ermita, i moltes dones duen un pa rodó sota l’aixella. Els rifaven? Els donaven els del Gremi als més pobres? Aneu a saber... Cap al tard s’acabava la festa amb el cant dels goigs. Precisament en una de les llindes de pedra laterals de la capella, esmentada avui encara hi ha una inscripció gravada, la qual es conserva perfectament i diu, escrita en llatí: «BENEDICITE GELU ET FRIGUS, DOMINO. BENEDICITE GLACES ET NIVES, DOMINO.» Es a dir, gel i fred, beneïu el Senyor, glaços i neu, beneïu el Senyor».

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XIX
Descripció:
Petita capella d'una sola nau amb coberta de teula a dues aigües i parament de grans carreus de pedra irregular. L'absis és semicircular. La porta d'entrada és rectangular, envoltat de pedres de grans dimensions i per sobre es troba un escut que representa les armes de les diferents famílies nobles de Castellterçol i porta la data de 1883. Coronant la façana hi ha un campanar d'espadanya d'una sola obertura. A la paret lateral dreta de la façana té encastada la llinda d'un antic pou de gel amb una invocació piadosa i un escut.
Notícies històriques:
La història d'aquesta capella es troba estretament unida al mas la Ginebreda. Va ser restaurada l'any 1883 però possiblement el seu origen és anterior, potser del segle XVIII.

Altre enllaç sobre l'escut:

Actualment l'escut ja no hi és.

que diu:

Època: segle XVIII
Descripció:
L'escut es troba situat em una llinda encastada en el mur de migdia de la capella. Al voltant té una inscripció en llatí que fa referència a l'industria del gel: "Fred, gel, glaç i neu beneïu el Senyor". En l'escut es representa una ala de la família Sala.
Notícies històriques:
Aquesta llosa procedeix probablement d'un pou de glaç, fet al segle XVII, situat cap a l'anomenada font de la Vinyota. La seva presencia denota la gran importància que el comerç del glaç tenia en aquells moments. Possiblement va ser afegida a la capella l'any 1883, data de la seva restauració.



Altres enllaços amb informació:




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada