Seguidors

dilluns, 7 d’octubre del 2019

MENHIR DEL PUIG DE LA LLOSA
SERRA DE L'ALBERA - LA JONQUERA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Enllaç amb informació:

que diu:

Situació:
Aquest menhir o pedra dreta es troba al puig de la Llosa (202 m s.n.m.), uns 300 m al nord-oest del mas Baleta, al voltant del qual hi ha una agrupació megalítica formada per 2 dòlmens simples (Mas Baleta-I i II), un recinte megalític (Mas Baleta-III) i restes d’un hàbitat del neolític final (Veraza) a l’hort del mateix mas. Pertany al terme municipal de la Jonquera. Segons les dades extretes d’un GPS (UTM) la seva altitud és de 203 m±10 m s.n.m. i les seves coordenades geogràfiques les següents: (ETRS89)x= 492854 m i y=4694555 m/(ED-50) x= 492947 m i y= 4694759 m.
Història:
Aquest menhir va ser descobert el 23 de novembre de l’any 1986, tombat tal com està encara, per membres del Geseart (E. Carreras i J. Tarrús), el mateix dia que es va descobrir el conjunt del Mas Baleta-III. Posteriorment, l’hem revisitat diverses vegades: 25/4/2005, 16/11/2008 i 31/3/2008, aquesta darrera vegada en el curs d’una ruta megalítica dels dòlmens i menhirs de Capmany i la Jonquera (Carreras/Tarrús 2008c). També ha estat esmentat en una guia recent del megalitisme de l’Alt Empordà (Armangué 2015).
Descripció:
És tracta d’un possible menhir en forma d’estela, fet de granit, situat en un entorn de pissarra, per la qual cosa sembla traslladat en aquest lloc. Té la secció triangular, amb els cantells i l’extrem superior repicats. Fa 2,50 m d’alçada, 1,55 m d’amplada i 0,60 m de gruix. Tal com està actualment la seva cara nord queda orientada de nord a sud (Fig. 19).
Cronologia:
No s’han localitzat materials arqueològics en superfície al seu voltant, però l’existència d’una agrupació megalítica a prop seu, al mas Baleta, li dóna versemblança com a menhir prehistòric. Donat que els sepulcres del Mas Baleta-I i II són dòlmens simples, que al mas hi ha restes d’un hàbitat del neolític final, i que al recinte megalític del Mas Baleta-III hi va aparèixer Vas Campaniforme Pirinenc, podem suposar que aquesta pedra dreta del Puig de la Llosa es va aixecar entre el neolític final i calcolític recent, és a dir, a la primera meitat del III mil·lenni cal aC.



Altres enllaços amb informació:











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada