Seguidors

dijous, 17 d’octubre del 2019

SOCIETAT DE SOCORS MUTUS - LA JONQUERENCA
LA JONQUERA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XIX - XX
Descripció:
Edifici situat al centre el poble de planta baixa i dos pisos, i de planta rectangular. Les obertures de la planta baixa es troben emmarcades per carreus ben tallats, cosa que no passa a la resta de la construcció. La façana d'quest edifici està arremolinada i pintada, la coberta és a dues vessants.
Notícies històriques:
A tot l'Empordà es troben societats de socors mutus (especialment a les zones taperes). Aquestes societats no es limitaven a la missió benèfica, sinó que eren el centre de la vida cultural i recreativa local. Les primeres referències d'aquestes societats a la Jonquera són de finals del s. XIX ("La Antigua Junquerense" i "El Antiguo Eco del Pirineo").
L'any 1903, de les cinc societats existents, quatre es varen fusionar creant la "Unió Jonquerenca". Creen un "Centre de Consum", és a dir, un local on servien cafès i altres begudes, els ingressos del qual servien per engruixir les aportacions dels socis. Un pas fonamental per la societat va ser la compra d'una part de l'edifici que encara ocupa, al Sr. Tarrinas. L'any 1918, compren una altra part de l'edifici i el 1919, construeixen al pati contigu, un saló de ball. L'any següent (1920) inauguren una sala de cinema mut.
Els anys vint són la consolidació de la Unió Jonquerenca. Es crea la secció infantil i es reorganitzen les altres seccions: la dels malalts, la del cafè i la recreativa. S'organitza un grup de teatre i el munta una biblioteca.
Durant la Guerra Civil els locals de la societat són transformats en hospital. Acabada la guerra el Govern Civil nomena la Junta de Govern i es reprén l'activitat amb el nom de "La Unión Junquerense".

Altre enllaç amb informació:


que diu:

Cronologia
Un fenomen social ben palès a moltes poblacions de l'Alt Empordà a partir de la segona meitat del s. XIX és la creació de societats de beneficència. Aquestes tenien, entre d'altres funcions, la finalitat d'ajudar econòmicament als socis que per alguna raó es quedaven desprotegits i en situació precària. Amb el temps aquestes societats varen esdevenir centres de reunió local i promotores de múltiples activitats lúdiques i culturals. La disposició d'un local on desenvolupar totes aquestes tasques va portar a la construcció d'uns peculiars edifics dels quals l'arquitecte Azemar es va convertir en un dels principals dissenyadors.

Societat creada l'any 1903. Entre 1918 i 1920 creixement de les instal·lacions en l'edifici actual.


Altre enllaç amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8397











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada