Seguidors

dissabte, 5 d’octubre del 2019

MENHIR DELS PALAUS
 AGULLANA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa











Enllaç amb informació:

que diu:

Tipus:
Menhir fal·liforme de secció cilíndrica i de granit
Període:
Neolític Mitjà a Calcolític (entre el IV i el III mil·lenni a.C.)
Descobridor:
Identificat el 1986, per membres del Geseart, que el van trobar seguint indicacions de Joan i Dolors Verdú d’Agullana. Donen primera notícia a la revista Hora Nova de Figueres.
Orientació:
El menhir es trobava caigut. Redreçat al 1987, sota la direcció de Geseart, traslladant-lo uns 50 m a l’oest del seu emplaçament original en un camp (anteriorment un bosc d’alzines). Es desconeix l’orientació original. Orientació actual, perfils nord-est / sud-oest (60º-240º).
Dimensions:
2,5 m d’alçada (total 3,2 m), 0,8 m  d’ample i 0,40 m de gruix. Soterrat 0,70 m.
Nota:
A la cara NO presenta un gravat en forma de jou (2 m de longitud per 0,34 m d’amplada màxima). A l’extrem superior de la cara SE restes de possible gravat antropomorf arboriforme, només es conserva la banda esquerre (0,80 m de longitud per 0,40 m d’amplada).

Altre enllaç amb informació:

que diu:
Accés:
Per accedir al jaciment cal prendre la carretera N-ll, prop de la Jonquera, i agafar el trencant que duu a Agullana i seguir-lo uns 450 m fins que es troba un camí que s'enfila a l'esquerra. Uns 200 m més amunt s'arriba a un replà, ara convertit en camps, que és a la vora d'un bosc d'alzines. Si es continua aquest bosc per l'est uns 100 m, s'arriba fins al marge on està actualment plantat aquest menhir. Es localitza en un bosc d'alzines, en un replà sobre el riu Llobregat de Muga, en el vessant sud-occidental de l'Albera.
Descripció:
s tracta d'un menhir prehistòric, de forma fal·liforme i secció cilíndrica. El monument, que es trobava tombat en un marge d'un camp, era conegut de feia temps per Joan i Dolors Verdú, veïns d'Agullana que el van mostrar l'any 1986 als membres del GESEART, Enric Carreras i Miquel Didac Piñero, els quals en van donar una primera notícia a la revista Hora Nova de Figueres.
Està fet de granit, que procedeix de l'en­torn immediat, i les seves dimensions són: 3,2 m d'alçada per 0,8 m d'amplada i 0,4 m de gruix. En quant als afaiçonaments, els caires estan repicats per donar-li forma i les dues cares pre­senten signes de poliment artificial. La cara anterior presenta un gravat en forma de jou, format amb un solc de secció en U no gaire profund. El motiu fa 2 m de longitud per 34 cm d'amplada màxima. A l'extrem superior de la seva cara posterior s'hi veuen les restes d'un possible antropomorf arboriforme, format per un solc similar a l'anterior, que només se'n conserva la seva banda esquerra, en especial el que seria l'extremitat infe­rior esquerra, que té forma de banya de bou. El motiu fa 80 cm de longitud per 40 cm d'amplada.

No ha estat objecte de cap tipus d'excavació arqueològica, ni s'han recollit restes de materials arqueològics en superfície, dins l'entorn immediat del menhir.
Va ser redreçat l'any 1987, en el decurs d'una festa popular, orga­nitzada pel Centre Excursionista de Figueres, l'Associació Cultural i Esportiva Jonquerenca i el GESEART.
Tenint en compte la seva situació dins la zona megalítica de l'Albera, Tarrús (2002) el data entre el neo­lític mitjà i el calcolític, és a dir, entre el IV i el III mil·lenni aC.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

L'anomenat Menhir de Palaus, situat molt a prop del Mas del Forn, a la zona dita dels Palaus, fou trobat caigut l'any 1975 per Joan Verdú Costa i donat a conèixer al grup Geseart  per la seva filla Dolors Verdú. El 24 de juny de 1987, coincidint amb la festa de Sant Joan i amb el solstici d'estiu, fou redreçat en el marc d'una simpàtica festa popular. Per les seves dimensions, 3,20 m d'alçaria, 0,78 m d'amplada i 0,38 m de gruix, i per les interessants inscultures o gravats que presenta, ès un exemplar realment únic.

Altre enllaç amb informació:
http://ca.agullana.cat/turisme/monuments-megalitics/monuments-megalitics/menhir-de-palaus/



Altre enllaç amb informació:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada