Seguidors

dilluns, 7 d’octubre del 2019

DOLMEN DEL MAS BALETA II
SERRA DE L'ALBERA - LA JONQUERA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








A tot l'entorn hi ha grans blocs de pedra












Enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Per accedir al jaciment cal prendre la carretera GI-601, que va de la N-ll a Cantallops, i agafar la pista que hi ha a la dreta, poc després del km 2. Cal continuar aquest camí uns 380 metres fins a un trencant a l'esquerra, en direcció est, que s'ha de seguir uns 880 metres fins a un trencant a la dreta que porta al mas Baleta. Uns 70 metres abans d'arribar al mas s'ha de deixar el cotxe i prendre un corriol en direcció sud-oest, ben senyalitzat, que porta fins al dolmen uns 200 metres més endavant. El jaciment se situa en una zona planera, a l'oest del Puig Rosselló, enmig d'un bosc d'alzines sureres envoltat de camps de conreu i vinyes.

Es tracta d'un sepulcre indeterminat, possible galeria catala­na o dolmen simple, del III mil·lenni aC, fet de granit. Fou descobert l'any 1948 per Carles de Palol, i excavat aquell mateix any per Pere de Palol i Miquel Oliva, que hi recuperaren únicament un fragment d'os i un fragment de ceràmica a mà, de color fosc. Lluís Esteva, l'any 1974, el va tornar a excavar, però no va poder documentar cap tipus de material arqueològic.
La cambra és rectangular curta, amb tres suports con­servats, i no s'observa restes d'enllosat. Les seves dimensions internes són 1,9 m de longitud, 1, 15 m d'amplada i 0,95 m d'alçada. La capçalera és única, trapezoïdal, externa pels dos costats, té senyals de desbastament per la cara interna i presenta els caires i l'extrem superior repicats.
Els dos suports laterals de la cambra són rectangulars, amb els angles arrodonits, i presenten senyals de desbastament a la cara interna, mentre que els caires i l'extrem superior estan repicats. La coberta era ovalada, de secció planoconvexa, i en la seva posició original devia de quedar molt ajustada sobre els suports i la capçalera. No s'ha conservat cap indi­ci del tipus d'accés a la cambra.
El túmul devia de ser circular, reomplert amb blocs de granit i de quars amb terra. Se'n veuen restes evidents al darrere de la capçalera, a tocar el lateral dret i pel davant.
Pel seu tipus arquitectònic indeterminat entre els sepulcres megalítics de l'Alt Empordà-Rosselló -possible galeria catalana o dolmen simple-, Tarrús (2002) el situa cronològicament al III mil·lenni aC.
El seu estat de conservació és bo, atès que totes les lloses de la cambra estan dempeus i únicament la coberta resta ajaguda al seu costat esquerre.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Tipus: galeria catalana, amb una cambra rectangular curta.
Característiques principals
-Del tipus d’accés a la cambra no se n’ha conservat cap indici, en canvi el túmul devia de ser circular, reomplert amb blocs de granit i de quars amb terra. Se’n veuen restes evidents al darrera de la capçalera, a tocar el lateral dret i pel davant. A uns dos metres davant l’entrada de la cambra hi ha un fort desnivell que impediria l’existència d’un corredor gaire llarg.
-El seu nom li varen donar Pere de Palol i Miquel Oliva l’any 1948, poc després que fos descobert per Carles Palol, el mateix estiu de 1948. 
-No sembla que hi hagi gaire lloc a davant per un corredor.
-La seva longitud és d’1,9 metres, la seva amplada és de 1,15 metres i la seva alçada és de 0,95 metres.
-La capçalera és única, trapezoïdal i externa pels dos costats. Té senyals de debastament per la cara interna i presenta els caires i l’extrem superior repicats.
-Els dos suports laterals de la cambra son rectangulars, amb els angles arrodonits. Tenen senyals de debastament a la cara interna, mentre que els caires i l’extrem superior estan repicats.
-La coberta era ovalada i en la seva posició original devia quedar molt ajustada sobre els suports i la capçalera. Té senyals de desbastament a la cara interna i els caires repicats.
Situació
Està situat a la mateixa zona que els dòlmens de Mas Baleta. Les roques del seu entorn geològic són de granit. El seu sòl és argilós i profund. El dolmen es troba en una zona planera molt poc dominant, tot i que davant seu les cotes continuen baixes i això li dóna una certa visibilitat.
Materials trobats
Va ser excavat per Pere de Palol i Miquel Oliva, l’any 1948. Van recuperar-hi només un fragment d’ós i un fragment de ceràmica a mà, de color fosc. Lluís Esteva el va tornar a excavar l’any 1974, però no hi va trobar res.

Altres enllaços amb informació:




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada