Seguidors

dimecres, 16 d’octubre del 2019

TORRE DEL SERRAT DE LA PLAÇA o TORRE DELS CARLINS
LA JONQUERA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
















Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVIII – XIX - XX
Descripció:
Torre de planta circular ubicada sobre un turó a ponent del poble, al costat de l'autopista des d'on domina tot el pas fronterer. Al ser La Jonquera una població fronterera amb França és habitual trobar-hi construccions de caire defensiu i castells fortificats (el de Requesens, Rocabertí, etc.). Va ser construïda, probablement durant a Guerra dels trenta anys.
La Torre dels Carlins va ser aixecada amb grans blocs de pedra i en els seus murs s'hi han practicat nombroses obertures: espitlleres, finestres rectangulars (en els tres pisos), finestres d'arc rebaixat (al pis central), etc.
Notícies històriques:
Formaria part de les obres de fortificació de què gaudiria la vila, igualment passa a l'altra banda del poble amb una torre similar. Al gravat de beulieu de 1640 hi hauria una acurada fortificació de la vila. Per tant això en seria una continuïtat, encara que renovada. Fou construïda segurament durant la guerra de Successió (1640- 1659) la torre jugà un paper destacat durant el conflicte bèl·lic. Posteriorment devia emprar-se en d'altres guerres o senzillament per controlar el pas fronterer, fins el s. XIX. En aquells moments va viure la darrera època d'esplendor, essent escenari destacat d'alguns enfrontaments de la guerra Carlina, la qual també li otorgà el seu nom contemporani i actual. Ja al s. XX fou abandonada i cremada.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

La torre del Serrat de la Plaça (s. XVIII) queda ubicada a l’altre costat del riu, a ponent, i està situada en un turó de vistes privilegiades. És de forma circular, construïda amb pedra del país, té espitlleres i és més alta que les altres, possiblement per comunicar o avisar. Podria ser que tingués funcions pràctiques durant les guerres carlines.

La torre del Serrat de la Plaça, anomenada popularment “Torre carlina”, va ser restaurada definitivament l’any 1998. Va ser remodelada, equipada amb il·luminació nocturna i funciona com a mirador del municipi de la Jonquera i el seu entorn. A nivell municipal, i segons el POUM de 2004, consta com a “Torre de defensa o vigilància” de planta circular i tres plantes d’alçada”. Té la qualificació d’element d’interès”.

Altre enllaç amb informació:




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada