Seguidors

divendres, 7 de febrer del 2020

SANTUARI DE SANT FERRIOL
SANT FERRIOL - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



El Santuari de Sant Ferriol s'alça a 366 m d'altitud, prop de la riba dreta del Fluvià, a llevant del terme. Va ser edificat al segle XVII, encara que està documentat des del 1495, amb un estil gòtic tardà. Posteriorment va ser ampliat amb una gran hostatgeria. Des d'aquí es pot observar una àmplia panoràmica de l'Alta Garrotxa, el Pirineu i, en dies clars, la badia de Roses.
Al nord hi ha la serra del Mont, a l'Alt Empordà, encapçalada pel santuari que porta el mateix nom.




Clau de volta amb data 1599


















Font de Sant Ferriol, hi ha tres inscripcions
"DOMER:FRANCESCH, OB/PERACAULAS, i RES/VICENÇ: BOQV?



















Enllaç amb informació:

que diu:

El Tomàs Irigaray publica un seguit de fotografies del santuari de Sant Ferriol situat a 366 metres sobre el nivell del mar, a pocs quilòmetres de la vila comtal de Besalú, dins el terme del veïnat de Fornells de Besalú. Fins fa pocs anys, l'abandó d'aquest conjunt era total; actualment, un grup de treball de Besalú està fent tasques de restauració per tal de recuperar de nou el santuari. Es creu que el primer temple va ser bastit en el decurs del segle XII, malgrat que l'actual edifici correspon al XVIII. Es d'estil gòtic i ha sofert moltes modificacions en períodes subsegüents; segons una inscripció en un dels arcs, fou restaurat l'any 1835.

Bastida amb grans carreus molt ben tallats, destacant l'amplia llinda amb un escut central en forma de flor, on hi havia hagut una data gravada que avui no es veu. Tot el conjunt està protegit per un ampli guardapols acabat amb dos motius ornamentals geomètrics. En un dels carreus es pot llegir: BELLSOLA.


El primer tram del porxo està cobert per una volta d'aresta senzilla amb clau de volta central datada (1599) i ornamentada amb fullatges estilitzats.

El segon tram presenta cinc claus de volta que representen:

Clau central: Un escut d'armes molt erosionat, que es repeteix en altres punts del porxo.
Un cap d'àngel. La clau està envoltada d'una soga a la part exterior i una sanefa de punts.
Un escut d'armes molt erosionat i més senzill que el de la clau central.
Dos escuts més, sense decoració central i encerclats per una estrella de vuit puntes.




L'església és molt gran per tal de donar cabuda als nombrosos pelegrins que s'acollien al santuari degut que, segons la tradició, era gran el poder que tenia Sant Ferriol per curar les trencadures. No és d'estranyar, com s'explica a nombrosos textos, que les parets estiguessin cobertes d'ex vots, fets de cera i de diferents formes. També hi havia hagut un reliquiari gòtic de coure daurat, que contenia les relíquies de Sant Ferriol i d'altres sants. Havia estat adquirit pel santuari, el 4 de Setembre de 1603, per 25 lliures i 12 sous. Actualment no se sap on és.


Altre enllaç amb informació:

que diu:

L’escriptor olotí Francesc Monsalvatje, visità el santuari cap al 1900 i demanà si s’hi conservaven documents antics. Mossén Joan Ferrés, aleshores capellà de la casa, li assegurà que n’hi havia del segle XII. Monsalvatje no era gens propens a les llegendes, i volgué veure papers originals.
No n’hi pogueren mostrar altre que un pergamí del 1495, que es guardava a la capella. Sense donar tota la raó a mossèn Joan Ferrés, podem admetre que en tenia una mica. En un arxiu particular de Besalú es conserven extractes d’escriptures de compravenda que testimonien que al veïnat de Fornells hi havia un mas dit de Sant Ferriol o mas Ferriol. 
La capella no posseïa beneficis ni fundacions que donessin peu a plets o inspeccions i feina als buròcrates. Ni es recolzava en entitats importants, com podria ser un monestir, que haurien documentat els seus canvis. La comptabilitat es portava en forma familiar i s’ha perdut en gran part. No es troben nomenaments, per exemple de capellans encarregats, perquè el santuari restava sota la responsabilitat d’un dels domers de Besalú, el de la doma de Fornells, i de dos obrers seglars; ells cercaven un capellà que pogués atendre la capella i 1’«aconductaven» o contractaven per un salari determinat.
Només al segle XIX el bisbe començà a designar mossens per a aquest càrrec. Del punt de vista de la nostra curiositat actual, aquesta forma d’organització és desavantatjosa, perquè no han restat escrites moltes dades que desitjaríem conèixer. En canvi, ens sembla adient de remarcar que es tractava d’un santuari pobre que se sostenia sobre l’adhesió continuada de gent senzilla. Sant Ferriol fou obra dels seus devots, i entre ells no hi havia poderosos que escripturessin els seus donatius, sinó pagesos i artesans, de Besalú i de la rodalia, que hi deixaven petites almoines.

Altres enllaços amb informació:







































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada