Seguidors

dimecres, 1 de juliol del 2020

DOLMEN DE MONTAGUT
LÍMITS DELS TERMES ENTRE VALL-LLOBREGA I PALAMÓS
LES GAVARRES - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa













A la llosa frontal hi ha gravat una creu i la lletra B

La creu

La lletra B

A la llosa caiguda del costat hi ha una cassoleta

La cassoleta




El dolmen de Montagut és un sepulcre del neolític que es troba a 263 m d’altitud i des de fa segles fa de terme municipal entre Palamós i Vall-llobrega.

Aquest monument funerari on s’inhumaven diversos individus al mateix temps, el van construir els primers pobladors coneguts del nostre territori, els primers palamosins.

És una galeria catalana en U feta de lloses de pissarra. Segons aquesta tipologia constructiva dataria el sepulcre vers 2700-2200 a.C.

Conserva la capçalera i tres lloses laterals in situ, dues al costat oest i una de llevant, a més d’una altra llosa caiguda al costat est i una trencada al costat oest.

Es conserven restes de túmul que són  més evidents a la part posterior de la llosa capçalera.

Entre 1915-1920 Maties Pallarés i Gil publica les primeres notícies sobre el jaciment i l’excava, gràcies a les referències que en dóna Lluís Barceló i Bou. Va extreure un tros de ceràmica negra a mà, un fragment de sílex negre i diversos còdols.































Enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies:

Des de Neolític Final fins a Calcolític (-2500 / -1800)

Tipus de jaciment:

Lloc d’enterrament de inhumació col·lectiu dolmen

Descripció:

Es tracta molt possiblement d'un dolmen simple, tot i que la seva classificació és dubtosa, ja que està incomplet. Està orientat cap al Sud-est. La longitud interior màxima és de 1,50 m, l'amplada màxima interior és de 1,30 m.
L'estat actual del dolmen és pràcticament el mateix que descriu Pallarès, és a dir, conserva la capçalera i tres lloses laterals in situ, dues del costat oest i una de llevant, a més d'una altra llosa caiguda al costat est i una de trencada al costat oest, que Pallarès encara va veure sencera. Entre els materials que va trobar Pallarès destaquen diversos fragments de ceràmica feta a mà, un fragment de sílex negre i diversos rierencs.
No s'entén que a la fitxa de la Carta de 1983 es digui que només conserva capçalera i una llosa lateral de cada costat, ja que no s'aprecia que cap de les lloses hagi estat moguda.
Tarrús [et al.] el descriuen com una possible galeria catalana en U feta de lloses de pissarra. Aquests mateixos autors situen la data de construcció del sepulcre vers 2700-2200 aC., segons la seva tipologia constructiva.
En la llosa de capçalera hi ha una creu gravada i a sota, esculpida, una "B" més moderna. També en una de les lloses caigudes hi ha cassoleta ritual.
Es conserven restes de túmul que són més evidents a la part posterior de la llosa de capçalera.

Altres enllaços amb informació:

http://megalitos.arqueoloxico.com/fichasGI/17209001.html

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2014/04/dolmen-de-montagut-baix-emporda.html










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada