Seguidors

dimarts, 28 de juliol del 2020

DOLMEN DE LA CASTELLANA o LA CABANA D'EN MANEL
CERVIÀ DE TER - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


















Enllaç amb informació:

que diu:

La referència històrica més antiga de Cervià de Ter és un monument megalític, el dolmen de la Castellana, es tracta d’una construcció de set lloses.

Identificat per primer cop el 1942, any en què va ser dibuixat i excavat, durants els anys vuitanta es va desmantellar a causa dels treballs agrícoles de la zona i molts arqueòlegs el donaven per desaparegut. El 2004, a través de la iniciativa privada d’un propietari de Cervià de Ter, es van recuperar les set lloses que formaven el dolmen i s’ha consolidat en el seu emplaçament original. L model de restauració seguit no ha alterat el conjunt megalític, perquè s’ha respectat la forma original en què es va trobar el dolmen el 1942, treballs dirigits per l’arqueòleg Daniel Punset.



Altre enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies:

Des de Neolític fins a Bronze ( -5500 / -650 )

Tipus de jaciment:

Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu cista

Descripció:

El Dolmen de la Castellana es troba situat en un petit turonet a l'oest del municipi de Cervià de Ter, en el Paratge de la Castellana, a la Serra de'l Martina.

Es tracta d'un dolmen de petites característiques tipus cista que no ultrapassa els 2 m2. La seva orientació és nord-est. Presenta una cambra de tipus quadrangular formada per quatre (set)  lloses de pedra sorrenca i conglomerat.

El més pecular del conjunt megalític és la seva localització geogràfica en context general, allunyat dels grans nuclis megalítics del nord-est català, situats als massisos muntanyosos. En canvi, el dolmen de la Castellana es troba situat en els terraprims, entre el Gironès i la plana Emporanesa, en una zona de relleus suaus.

 Altre enllaç amb informació:

https://rutesprehistoriques.blogspot.com/2015/04/dolmen-cervia-de-ter.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada