Seguidors

dimecres, 8 de juliol del 2020

DOLMEN DEL MAS BOFILL
PALAU-SAVERDERA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies: Des de Neolític ( -5500 / -2200 )

Descripció:

Sepulcre de corredor del neolític mig que posteriorment es va reaprofitar com a barraca de vinya. La primera notícia publicada prové d'Isidre Macau, l'any 1934, que en publica una planta i una fotografia; així com dues destrals. L'any 1942 fou excavat per August Panyella i Miquel Tarradell. En una visita efectuada per membres del GESEART l'any 1987, amb motiu de la construcció d'una carretera que hi passava a la vora, s'observaren superficialment dos petits fragments de ceràmica a mà.
De la cambra, de planta trapezoidal, només es conserven les tres lloses posteriors i no consta que hi hagués restes d'enllosat. L'entrada de la cambra no es conserva. Les seves dimensions internes són 1,6 m de longitud, 2,3 m d'amplada i 1,85 m d'alçada. No conserva la coberta i tampoc queda cap rastre visible del túmul que seria circular i d'uns 9 o 10 m de diàmetre.
Els materials trobats només asseguren la seva existència durant el neolític-calcolític (destrals de pedra polida). Pel tipus arquitectònic Tarrús (2002) el data a la primera o segona fase dels sepul­cres de corredor de l'Alt Empordà-Rosselló, és a dir, entre la primera i segona meitat del IV mil·lenni aC.
L'estat de conservació d'aquest dolmen és parcialment destruït, i va ser reaprofitat com a barraca de vinya en època més moderna. De la cambra original només resten les tres lloses posteriors, i li manquen les davan­teres i la coberta. Igualment falten el corredor d'accés i el túmul, dels quals no queden restes visibles.

Altres enllaços amb informació:

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4018

https://rutesprehistoriques.blogspot.com/2014/06/dolmens-de-palau-saverdera-i.html

https://www.palau-saverdera.cat/historia-i-patrimoni/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada